Prijetnje

Najavljuje se sprečavanje prve litije na Cetinju

  • 21.01.2020. 22:36

Mitropolija crnogorsko-primorska za četvrtak je najavila moleban i prvu litiju na Cetinju, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ipak, ova najava mirnog molitvenog hoda vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske po svemu sudeći neće proći bez povećanih tenzija uoči litije.

Mediji bliski vlastima u Podgorici izvještavaju da "kao odgovor na najavljenu šetnju Cetinjem, društvenom mrežom Fejsbuk kruži fotografija na kojoj je veliki transparent na kojem piše "Na Cetinje nema šetnje".

Atmosferu je dodatno podgrijao i Srđan Kusovac, šef Vladinog Biroa za odnose sa javnošću i savjetnik premijera Crne Gore Duška Markovića, koji je na svom nalogu na Fejsbuku takođe podijelio fotografiju na kojoj grupa momaka drži razvijen transparent na kojem piše "Na Cetinje nema šetnje".

Ova poruka, kako navode mediji u Crnoj Gori, jasno aludira na zakazani moleban i litiju koja će biti organizovani na Cetinju 23. januara kod Cetinjskog manastira, kako je danas najavila Crkvena opština Cetinje.

Podsjetimo, vjernici Srpske pravoslavne crkve nedjeljama organizuju litije u više crnogorskih gradova i tako izražavaju protest zbog, kako kažu, najavljenog otimanja imovine SPC i traže da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče.

Moleban i litija na Cetinju zakazani su za četvrtak u 17.00 časova.

Cetinje je od 90-ih godina uporište pristalica nezavisnosti Crne Gore i nekanonske takozvane "crnogorske pravoslavne crkve".