Dana Budisavljević

"Nadam se da će spisak 10.000 djece Kozare biti nađen"

  • 22.07.2019. 09:17

Režiser Dana Budisavljević, čiji je film "Dnevnik Diane Budisavljević" osvojio ovogodišnju "Zlatnu arenu" u Puli, očekuje da će sada biti veće zanimanje za ličnost ove Austrijanke koja je u stravičnim prilikama ustaškog režima u NDH spasila više od 10.000 kozaračke djece i ističe da ne gubi nadu da će spisak sa njihovim imenima biti nađen.

"Bilo bi mi veoma drago da bude pronađena ta kartoteka, jer vjerujem da negdje postoji. Mi je nismo našli, ali se nadam da će na kraju, ipak, biti pronađena", rekla je Budisavljevićeva za "Večernje novosti". 

Ona je naglasila da očekuje da će zanimanje za Dianu Budisavljević sada biti veće, navodeći da se na početku rada na filmu o njoj i njenim saradnicima gotovo ništa nije znalo. 

"Uz dnevnik je bila jedna Dianina fotografija na naslovnici, a kada biste imena njenih saradnika ukucali u `Gugl` pretraga bi pokazala da nema ničega. To je bila neotkrivena priča i želja nam je bila da istražimo ko su ti nepoznati junaci", naglasila je Budisavljevićeva. 

Budisavljevićeva je naglasila da se upustila u priču o Diani Budisavljević, jer ona ide mimo današnjih podjela na ustaše i partizane i otkriva građansku klasu o kojoj se malo zna. 

"Iz `Dnevnika Diane Budisavljević` vidljivo je da je baš ta građanska klasa dala ogroman doprinos da zlo bude pobijeđeno, te doprinos antifašizmu i otporu prema ustašama. Nakon rata su, ipak, sve te zasluge pripisane komunistima i partizanima", rekla je Budisavljevićeva.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.