Šangajska lista za 2018.

Na spisku hiljadu najboljih univerziteta nema nijednog iz Makedonije i BiH

  • 15.08.2018. 11:44

Na Šangajskoj listi najboljih univerziteta za ovu godinu nema nijednog iz Makedonije i BiH, dok je Univerzitet u Beogradu rangiran između 300. i 400. mjesta, kao i Univerzitet u Atini.

Na listi Akademskog rangiranja svjetskih univerziteta za ovu godinu, koja je objavljena danas, nalazi se hiljadu univerziteta. 

Ljubljanski, Solunski "Aristotel" i Atinski tehnički univerzitet pozicionirani su između 400. i 500. mjesta. 

Univerzitet u Mariboru i Zagrebački univerzitet su između 500. i 600. mjesta, a Sofijski univerzitet između 900. i 1.000. pozicije. 

Na prvom mjestu, 16. godinu uzastopno, nalazi se Univerzitet Harvard, na drugom Stenford iz SAD, a na trećem britanski Kembridž. 

Među visokorangiranim univerzitetima iz Evrope su Univerzitet Cirih na 19. mjestu, Univerzitet u Kopenhagenu na 29. i Sorbona na 36. poziciji. 

Šangajsku listu svake godine objavljuje Univerzitet "Ciao Tung" iz Šangaja i smatra se najznačajnijim rangiranjem najuticajnijih univerziteta na svijetu. Među ključnim kriterijumima za rangiranje su broj objavljenih radova u međunarodnim časopisima, broj dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje. 

Početkom avgusta objavljena je i lista najboljih univerziteta britanskog Instituta "Kvakvareli Simonds" za 2019. godinu, ali i na toj listi nisu prošli univerziteti iz BiH, Makedonije, Albanije i Crne Gore. 

Najbolje rangirani univerziteti na toj listi su Univerzitet u LJubljani koji je zauzeo poziciju između 651. i 700. mjesta, kao i Univerzitet u Zagrebu, Mariboru i Beogradu, koji su rangirani između 801. i 1.000 mjesta. 

Na britanskoj listi prvi je američki MIT, slijede Stenford, Harvard, Kalifornijski tehnički institut, Kembridž, Oksford i Univerzitet koledž London. 

Britanska lista temelji se na šest kriterijuma - akademskom ugledu, ugledu kod poslodavaca, fakultetskom osoblju i citatima akademskog osoblja. 

Na "Vebometriks" listi koja obuhvata oko 27 hiljada univerziteta, izuzev Ljubljanskog, Beogradskog i Zagrebačkog, svi su slabo rangirani. 
 

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.