Na protest u Zagreb prosvjetari stižu u 200 autobusa

  • 25.11.2019. 10:36

Na veliki protest koji će danas biti održan u Zagrebu prosvjetni radnici iz cijele Hrvatske stižu u najmanje 200 autobusa, a mnogi će doći i kombijima i automobilima, izjavio je predsjednik hrvatskog Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

"Dobili smo poruku da nas podržavaju brojni sindikati. Mi ne hodamo okolo i ne tražimo podršku. Ona nam dolazi. Dobili smo podršku od raznih udruženja i građana. Naravno, ima i onih koji nas ne podržavaju. Molimo sve da dođu na protest u što većem broju. Nadam se da je Trg bana Јelačića dovoljno velik", rekao je Mihalinec.

On je istakao da Hrvatsku ne čine političari, nego ljudi, prenose hrvatski mediji.

"Ta poruka mora ići sa Trga bana Јelačića. Samo sa kvalitetnim ljudima se može uspjeti", kaže Mihalinec.

Predsjednik Sindikata radnika u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić ocijenio je da je danas veoma značajan dan, te da očekuju desetine hiljada ljudi.

"Došao je trenutak da se štrajk prelomi, a to može biti pogurano protestom. Na sastanku u petak, 22. novembra, dogovoreno je da će konsultacije biti nastavljene, a očekujemo da će poziv stići nakon protesta", istakao je Stipić.

Početak protesta zakazan je za 12.05 časova na Trgu bana Јelačića u Zagrebu.

Vladina posljednja ponuda sindikatima bila je povećanje osnovice za 6,12 odsto iduće godine, izrada analize plata u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na platu od dva odsto ako Vlada do 30. juna ne izmijeni uredbu o koeficijentima.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je u petak, 22. novembra, nakon posljednjeg sastanka sa sindikatima da će učiniti sve da bude postignut dogovor i zaustavljen štrajk.

On je dodao da očekuju da će ove sedmice biti prekinut štrajk prosvjetnih radnika nakon što je sindikatima ponuđeno rješenje koje bi trebalo spriječiti politizaciju obrazovanja i pokazati da Vlada poštuje učitelje i nastavnike.