Jasenovac

Na mjestu holokausta Kitarovićeva govorila i o Srebrenici, Vukovaru...

  • 25.07.2018. 17:12

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izrazila je danas, tokom posjete Spomen-području Jasenovac, "duboku tugu zbog svih žrtava Holokausta" u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali je na tom mjestu govorila i o dešavanjima u Srebrenici, Vukovaru i Škabrnji.

Ona je priznala da je kolaboracionistički ustaški režim tokom Drugog svjetskog rata donio "strašna stradanja jevrejskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima". 

Tokom posjete jasenovačkom stratištu, na kojem je ubijeno stotine hiljada ljudi, mahom Srba, Jevreja i Roma, te antifašista, Kitarovićeva je navela da je "potresno čuti svjedočanstva onih koji su preživjeli jasenovačko mjesto užasa". 

Kitarovićeva i jevrejski predsjednik Ruven Rivlin odali su počast žrtvama Holokausta u ovom zloglasnom koncentracionom logoru. 

Kolinda Grabar Kitarović izrazila je najdublje saosjećanje zbog "stradanja žrtava Holokausta porijeklom iz Hrvatske". 

On je rekla da su se tom režimu suprotstavili "mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost", prenosi TV "N1". 

Kitarovićeva je zatim govorila i o dešavanjima u novijim sukobima pominjući Vukovar, Srebrenicu i Škabrnju, te o "agresiji" kojoj je Hrvatska, prema njenim riječima, bila izložena tokom devedesetih godina prošlog vijeka. 

Liberalni portali u Hrvatskoj napominju potpuno neumjesan istup Kitarovićeve, koja je na mjestu velikog stradanja ljudi u Drugom svjetskom ratu, nastojala da postavi znak jednakosti sa dešavanjima u ratovima tokom devedesetih.