Težak 300 kilograma

Na brdu Zvečan osveštan krst visok šest metara

  • 07.07.2018. 21:14

Na brdu Zvečan na Kosovu i Metohiji, na arheološkom lokalitetu Crkvište, postavljen je i osveštan krst visok šest metara i težak 300 kilograma.

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je osveštao krst, rekao je da se u podnožju nalazi ranohrišćanski hram posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju. 

"Ovde su pronađeni ostaci toga hrama i imamo želju da obnovimo taj hram, ali pre nego što se hram i obnovi, ovo krsno znamenje je postavljeno na ovom uzvišenju, da bude krst hrama koji je svetlio sa ovog mesta ne samo žiteljima ovoga grada i okoline, nego svim pravoslavnim hrišćanima koji su živeli na Kosovu i šire", rekao je episkop Teodosije u svojoj besjedi. 

Osveštenju krsta prisustvovali su mještani, koordinator za poslove Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović, vjernici iz centralne Srbije i članovi hora Svetog vladike Nikolaja Žičkog iz Čačka, prenose beogradski mediji. 

Radanovićeva je istakla da simbolika časnog krsta, koji je danas postavljen u drevnom Zvečanu, ima veliki značaj za sve Srbe. 

"Ovaj krst će se sa mnogih predjela na Kosovu, pa i onih južnih vidjeti i svijetleti i danju i noću", rekla je Radovanovićeva.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.