Crna Gora

Molebani i litije u Plužinama, Mojkovcu, Pljevljima, Podgorici

  • 23.01.2020. 21:26

U Plužinama je u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a nakon toga je ulicama grada prošla litija u kojoj je bio veliki broj građana koji su se i večeras okupili u znak protesta zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litiju su predvodili iguman Pivskog manastira Jeftimije Škuletić, plužinski paroh jerej Miroslav Mihailović i arhimandrit kijevsko-počajevske lavre Petar Petrić.

Petrić je rekao da je pred narodom u Crnoj Gori, ali i u ostalim zemljama gdje žive pravoslavni vjernici, postavljen zadatak i ispitanje da li su dostojni predaka, a da oni danima pokazuju da jesu.

On je podsjetio na riječi, kako je rekao, čudesnog vladara i mitropolita Crne Gore NJegoša: "Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi".

"Od nas zavisi hoćemo li biti oni za koje je NJegoš rekao da im tragovi smrde nečovještvom. Gradeći svetinje, gradimo sebe, čuvajući svetinje, čuvamo sebe", poručio je arhimandrit Petar.

U Podgorici se večeras, nakon molebana, u litiju slilo više od 20.000 vjernika iz naselja Konik, Zabjelo, Donja i Gornja Gorica, LJeškopolje i drugih dijelova grada.

Više od hiljadu građana Mojkovca učestvovalo je u litiji od Hrama Hristovog Roždestva do centra grada.

I u Pljevljima je služen moleban, nakon čega se više hiljada građana okupilo u litiji i još jednom protestovalo protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori predviđa se da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.