Fajnenšel tajmsa

Mnogi ZABRINUTI: Mislite li da će se Albanci ujediniti oko kreiranje Velike Albanije?

18:22, 20.05.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Novo pitanje koje se pokreće na Balkanu nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma je da li će se Albanci ujediniti oko ideje kreiranje Velike Albanije, navodi se u današnjoj analizi Fajnenšel tajmsa, koju prenosi portal Plusinfo.

"Da li će etnički Albanci biti zadovoljni da ostanu podeljeni u tri države - Albanija, Severna Makedonija i samoproglašeno Kosovo, ili će dio ili svi oni pokušati da se ujedine u veliku Albaniju", analizira Fajnenšel Tajms.

FT navodi da Sporazum iz Prespe predstavlja najveće diplomatsko dostignuće na Zapadnom Balkanu nakon Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

A kada je riječ o ideji o Velike Albanije, FT smatra da to donosi rizik za novo nasilje u regionu i zato poručuje da albanski političari u sve tri zajednice treba da budu uzdržani, dok političari u EU i na Balkanu moraju da ubijede Albance da su njihova prava u fokusu.

"Prespanski sporazum pokreće nadu za napredak u rješavanu drugih regionalnih izazova, posebno spora između Beograda i Prištine, kao i ustavnog ćorsokaka u Bosni i Hercegovini", ističe se u analizi FT.

Prespanski sporazum, prema Fajnenšl tajmsu, će biti ocijenjen i na osnovu toga da li će odstraniti sumnje o dugoročnoj stabilnosti Sjeverne Makedonije, a da bi se to dogodilo, kako se navodi u tekstu, potrebna su tri koraka.

"Najprije EU mora da otvori svoja vrata za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, jer će ulaz Albanije u EU zauzdati nacionaliste u Albaniji i na KiM u pokušajima da iskoriste etničke Albance u Severnoj Makedoniji za svoje ciljeve", ističe se u analizi.

Drugo, a imajući u vidu da će se u Grčkoj vratiti na vlast nova demokratija koja je kritična prema Sporazumu iz Prespe, bilo bi dobro, navodi se u analizi, da lider ove stranke Kirijakos Micotakis prihvati ovaj sporazum i pomogne.

Sjevernoj Makedoniji na putu ka EU i NATO, što je, ocjenjuje se, sigurno u grčkom nacionalnom interesu.

"Takođe, vrijeme je da se desničari u Severnoj Makedoniji oproste s makedonskim šovinizmom, jer njihov agresivni nacionalizam je nanio veliku štetu reputaciji ove mlade države tokom vladavine Nikole Gruevskog", napominje se u analizi Fajnenšl Tajmsa, te se dodaje da ova država sada mora da neguje inkluzivni građanski patriotizam.

Osim Prespanskog sporazuma, zaključak je, status Albanaca u Severnoj Makedoniji u mnogome će determinisati i održivost ove države na Balkanu.