Zastrašujući trend u Srbiji

Mladi se takmiče ko je uzeo više ekstazija

  • 13.07.2018. 12:52

U Srbiji se mladi takmiče ko je uzeo veće količine tableta ekstazija i jefitnih tableta, što je veoma opasno, upozorila je direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu Mira Kovačević.

"Najopasnije je to što se mladi takmiče ko je uzeo veće količine. Nekada je bilo `koliko sam više popio`, a sada `koliko sam više ekstazija uzeo`", rekla je Kovačevićeva za Radio-televiziju Srbije, navodeći da treba formirati mlade ljude koji imaju samokontrolu i znaju šta smiju da rade. 

Napominjući da zvanični podaci pokazuju da je osam odsto populacije Srbije koristilo drogu, a njih 99 odsto marihuanu, Kovačevićeva je istakla da se trenutno od heroina liječi više od 1.000 pacijenata u beogradskom regionu. 

"Kada taj broj multipliciramo sa onim koji nisu na toj vrsti lečenja već nekoj drugoj, onda možemo reći da se u Srbiji leči od 6.000 do 8.000 zavisnika", rekla je Kovačevićeva. 

Prema svjetskim statistikama, smatra se da tek 10 do 20 odsto zavisnika potraži pomoć ljekara. 

Kovačevićeva je napomenula da je važno i smanjenje ponude droge na ulicama, ali i smanjenje interesovanja mladih za droge. Ona kaže da je važno da mladi budu svijeni rizika od korištenja neprovjerenih supstanci. 

"Veoma je važno dati im alternativu da kvalitetno provode svoje vreme", istakla je Kovačevićeva. 

Prema njenim riječima, porodica ima prvo i centralno mjesto u takvim situacijama, dok je škola na drugom jer se na časovima mogu dobiti informacije zašto ne treba koristiti drogu, kao i šta je za mladu osobu korisnije. 

Kovačevićeva je istakla i da je glavna poruka države mladima na festivalu "Egzit" - muzika da, droga ne. 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана