Neprihvatljivo uslovljavanje OHR-a

Mitrović: Srbi žrtve agresije u bivšoj SFRJ

16:08, 12.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je neprihvatljivo uslovljavanje OHR-a za prisustvom njihovih predstavnika komemoracijama srpskim žrtvama, te poručio da oni treba da prihvate činjenicu da su Srbi bili žrtve agresije u bivšoj SFRJ.

"Srpski narod nije želio raspad bivše zemlje ni građanski rat, ni bilo kakve sukobe i gubitke. Na ovim prostorima u kontinuitetu su Srbi najveće žrtve", rekao je Mitrović Srni, te naglasio da Srbi ne mogu da prihvate tezu da su Bošnjaci jedini stradali u prethodnom ratnom sukobu, jer činjenice govore nešto sasvim drugačije. 

Prema njegovim riječima, u BiH se ne može ništa nametati, sve se mora dešavati uz konsenzus, činjenice i istorijske fakte, te se onda može govoriti o pomirenju. 

Iz OHR-a su naveli da će ozbiljno početi razmišljati o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo, kada se "za to stvore uslovi, odnosno kada pojedini govornici na /nekim/ komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorifikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH". 

Ovo je navedeno u odgovoru OHR-a na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama. 

Iz OHR-a kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica. 

"Štaviše, predstavnik OHR-a je prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju", dodaje se u odgovoru iz OHR-a.