Mitropolit crnogorsko-primorski

Mitropolit Amfilohije: U narodu se probudila vjera

  • 05.01.2020. 14:47

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio u božićnoj poruci da svakog razumnog čovjeka raduje ovdašnja molitvena i crkvena probuđenost, koja je najdivniji ukras i najčudesniji božićni badnjak i hram današnje Crne Gore.

"Probudila se u narodu vjera i vjernost Božijoj istini i pravdi, vjera i vjernost Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, Prepodobnog Stefana Piperskog i Svetog Petra Drugog", rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je istakao da je svojatanje svetinja od bilo koje vlasti ili vlastodržaca, naročito onih obezboženih, sekularizovanih, jedno je od bezumlja i bezakonja ovih dana.

"Željeli bi, posebno u Crnoj Gori, da svojim neljudskim zakonima, podvrgnu svete hramove svome vlastoljublju i častoljublju, otimajući ih od Crkve Božije koja ih je iznjedrila i koja ih rađa", rekao je mitropolit Amfilohije, ukazujući da se to posebno odnosi na hramove iz vremena krštene Crne Gore kralja Nikole.

On je naveo da se vlastdršci odriču svega onoga suštinskog što je krasilo tadašnju Crnu Goru - njena vjera pravoslavna, krst časni, hrišćanski moral, vjernost vječnom ljudskom dostojanstvu.

"Ovi moderni idolopoklonici i idoloslužitelji kliču svojoj državi da je vječna, lišavajući je pritom i uništavajući u njoj sve ono što je činilo i čini istinski vječnom", istakao je vladika Amfilohije.

On je zahvalio patrijarsima Carigradskom i Jerusalimskom, Antiohijskom i Moskovskom, mitropolitu ukrajinskom Onufriju, mitropolitu Ilarionu Ruske zagranične crkve, svim predstavnicima Pravoslavne i svim ljudima dobre volje na božićnim molitvama i podršci Crkvi i narodu Crne Gore.

Тагови: