Zbog zabrane ulaska u Crnu Goru

Mirović najavio žalbu Strazburu i UN

  • 02.11.2018. 09:36

Advokat Dejan Mirović iz grupe srpskih intelektualaca kojim je zabranjen ulazak u Crnu Goru rekao je da će se zbog toga obratiti Evropskom sudu za ljudska prava i UN.

"Zbog zabrane da posetim moj rodni grad Ulcinj i najužu porodicu, žive i mrtve i grubog kršenja prava na porodični život, obratiću se Evropskom sudu za ljudska prava i UN", rekao je Mirović. 

On je za današnje "Večernje novosti" pojasnio da se politikom ne bavi već sedam godina kao što se u svojim nastupima ne bavi ni Crnom Gorom. 

"Bavim se Srbijom i primetio sam nesrazmeran uticaj crnogorskih vlasti na političke i društvene prilike u Srbiji. Očigledno je da je ta pravna i lako dokaziva činjenica izazvala histeriju", rekao je Mirović. 

Na crnoj listi Podgorice su se, osim Mirovića, našli i akademik Matija Bećković, kao i istoričari Aleksandar Raković i Čedomir Antić. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će povodom ove zabrane Beograd reagovati, jer je takvom odlukom ugroženo pravo na slobodu mišljenja i naglasio da je "to nešto čime je šokiran". 

Posle objavljivanja informacije da je zabranjen ulaz četvorici srpskih intelektualaca u Crnu Goru, oglasila se i crnogorska vlada saopštenjem u kojem se navodi da tim potezom štiti stabilnost i bezbjednost od nedobronamjernih. 

U saoštenju dostavljenom Tanjugu navodi se da je "ustavna i moralna obaveza Vlade Crne Gore da od nedobronamjernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbjednost i spokoj svih građana, uključujući državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih". 

Takav pristup isključivo ima za cilj sprečavanje da, kako se navodi, strani državljani vrijeđaju ugled i slave nasilni nestanak Crne Gore, piše u saopštenju. 

"Uvjereni smo da bi se na sličan način ponijela i svaka druga odgovorna vlada, bilo gdje na svijetu. S tim u vezi, ne samo da razumijemo, već i cijenimo kada predsjednik Aeksandar Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Republike Srbije", navodi se u saopštenju. 

Ulazak u Crnu Goru zabranjen je književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i profesoru Dejanu Miroviću. 

Odluka o zabrani je donijeta uz obrazloženje da su oni opasni po bezbjednost crnogorske države.
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.