U prethodnih šest mjeseci

Milo Đukanović odbio 41 molbu za pomilovanje

08:52, 13.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je 41 molbu za pomilovanje u prethodnih šest mjeseci, navodi se u drugom prilogu Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za period od 20. oktobra prošle do marta ove godine.

"Predsjednik Crne Gore donio je 41 odluku od kojih su sve bile negativne, dok su dvije molbe odbačene. Trenutno je u radu 38 predmeta", navodi se u dokumentima koje je objavila Vlada Crne Gore. 

U dijelu izvještaja koji se odnosi na rad Agencije za sprečavanje korupcije, navodi se da je, kada je riječ o Zakonu o lobiranju, četrnaest osoba položilo ispit za obavljanje poslova lobiranja i dobilo sertifikat o položenom ispitu, odnosno ukupno sedam osoba od 1. januara prošle godine. 

Kada je u pitanju izricanje disciplinskih mjera, u dijelu sprečavanja sukoba interesa i ograničenja u vršenju funkcija, naglašava se da je nakon donošenja odluka Agencije, šest javnih funkcionera podnijelo ostavku sa javne funkcije, nakon čega su i razriješeni te funkcije. 

Ističe se da su organi vlasti u izvještajnom periodu jednom javnom funkcioneru, na osnovu sudske presude, oduzeli imovinsku korist od 10.800 evra. 

"Nakon pokretanja upravnog postupka pred Agencijom, pet javnih funkcionera je podnijelo ostavke na dužnosti u privrednim društvima, dok su u tri predmeta javni funkcioneri vratili 4.600 evra za koje je u toku postupka utvrđeno da su primljeni suprotno odredbama zakona", dodaje se u drugom prilogu Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za period od 20. oktobra prošle do marta ove godine.