Predsjednik Hrvatske

Milanović odlikuje jednicu HVO koju je vodio haški osuđenik

  • Izvor: Tanjug
  • 03.08.2021.21:07

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dodijeliće u četvrtak, na godišnjicu operacije Oluja, odlikovanja jedinicama Hrvatskog veća odbrane (HVO) i to onim koje se dovode u vezu s ratnim zločinima.

Prema pisanju zagrebačkog "Večernjeg lista", jedno priznanje je namijenjeno Vojnoj policiji HVO, a drugo jednici za posebne namjene koja je djelovala na području tadašnje Herceg-Bosne.

Upravom vojne policije HVO komandovao je Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Haškom sudu u slučaju Prlić i ostali, koji je kažnjen sa 16 godina zatvora, podseća Večernji.

U presudi Haškog suda piše da je Ćorić do 10. novembra 1993. godine igrao ključnu ulogu u funkcionisanju mreže zarobljeničkih centara HVO, kao i da je doprinio da se "hiljade muslimana drže u zatočeništvu pod teškim uslovima, da se prebijaju, zlostavljaju i ponižavaju", navodi se u tekstu.

List podsjeća da je u Vojnoj policiji HVO služio i Berislav Pušić, još jedan osuđenik na dugogodišnju kaznu u slučaju Prlić i ostali, čovjek koji je kasnije imenovan za šefa Službe za razmjenu i Komisije za zarobljeničke objekte.

Milanović bi mogao da odlikuje i Željka Džidića, komandanta 3. čete Vojne policije HVO u Mostaru, koji je u oktobru 2011. godine pobjegao u Hrvatsku neposredno prije početka ponovljenog suđenja za ubistva zarobljenih pripadnika Armije RBiH počinjenih 1993. godine u Mostaru.