Predsjednik Hrvatske

Milanović istakao da su se u Jasenovcu dešavale najgroznije stvar

  • 22.04.2020. 14:45

Predjsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Jasenovcu da mu je drago da su se poslije tako dugo vremena tu zajedno našli predstavnici vlasti i predstavnici žrtava, jer je u pitanju mjesto na kojem su se događale najgroznije stvari tokom Drugog svjetskog rata.

Lično se, kazao je, angažovao na tome da se na Dan sjećanja na jasenovačke žrtve ponovo zajedno pojave u Jasenovcu predstavnici vlasti, dijela manjina, Jevrejske opštine i antifašista.

Odgovarajući na pitanje šta misli o tome što predstavnici žrtava i antifašisti i dalje kritikuju određene dijelove vlasti zbog izostanka dijaloga o pitanju revizionizma, Milanović je rekao da tačno zna na šta oni pritom misle, ali da on nije ta vlast, a da na sudove nema uticaja.

Komentarišući ranije postavljenu spomen ploču HOS-a, u čijem grbu je ispisan ustaški poklič “za dom spremni”, zbog koje predstavnici žrtava i antifašisti nisu učestvovali na zajedničkim komemoracijama u protekle četiri godine, Milanović kaže da tu ploču treba ukloniti i iz Novske, gdje je kasnije premještana.

– To treba maknuti, baciti negdje – kazao je Milanović i dodao da to nema veze sa otadžbinskim ratom.

Svako ko se 1991. borio za Hrvatsku pod parolom “za dom spremni”, nije se borio “samo za Hrvatsku, već i za restauraciju NDH”, rekao je Milanović.

– Onaj ko misli da se u domovinskom ratu pod geslom “za dom spremni” borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH i to potpuno pogrešno – precizirao je Milanović.

Podsetio je da je Republika Hrvatska priznata u januaru 1992., kada je počela serija priznanja.

– Mi smo i u socijalizmu imali najveći broj državnih atributa. Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo na ljude koji ih budu potencirali gledati sa podsmijehom, a ne sa prezirom – naveo je.

Što se komemoracije za žrtve u Blajburgu tiče, koja će ove godine zbog pandemije biti održana na zagrebačkom groblju Mirogoj, Milanović je rekao: “Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat”.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)