Hrvatska

Milanović i Grabar Kitarovićeva u borbi za predsjednika

  • 05.01.2020. 08:14

U Hrvatskoj će danas biti održan drugi krug sedmih predsjedničkih izbora, a više od 3,8 miliona građana sa pravom glasa biraće između bivšeg premijera Zorana Milanovića, kandidata opozicione SDP, i aktuelne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje vladajućeg HDZ.

Novi predsjednik Hrvatske biće kandidat koji osvoji više glasova građana koji budu izašli na birališta, koja će biti otvorena od 7 do 19 sati.

U kratkoj, ali žestokoj kampanji između dva izborna kruga, prvi je održan 22. decembra prošle godine, kandidati su imali čak tri televizijska duela, od kojih je posljednji održan u samom finišu, u petak uveče na Novoj TV. Prethodili su mu dueli na RTL-u i HRT-u.

Tokom tri televizijska sučeljavanja predsjedničkih kandidata, Milanovića i Grabar Kitarović, padale su međusobne optužbe i iznošeni su dijametralno suprotni stavovi o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije.

Srbija i srpski predsjednik Aleksandar Vučić bili su glavna tema sva tri TV duela i kampanje generalno, kao što je to uvijek slučaj kada hrvatski političari skupljaju tzv. jeftine političke poene.

S druge strane, iz Srbije nisu dobili odgovor, jer Vučić je u više navrata, upitan da komentarise predsjedničke izbore u Hrvatskoj, rekao da ne želi to da radi dok ne budu završeni.

Hrvatski mediji i analitičari su, kao i hrvatsko društvo, podijeljeni po pitanju ko će biti novi predsjednik Hrvatske u narednih pet godina, što ne čudi s obzirom na to da je riječ o izboru između kandidata ljevice i kandidata desnice.

Milanović je u drugi krug ušao sa neznatnom prednošću od par procenata u odnosu na Grabar Kitarović i tu prednost je zadržao do samog kraja izborne kampanje.

Prema posljednjim istraživanjima Ipsosa, objavljenim u petak, kandidat SDP vodi sa 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Drugi krug predsjedničkih izbora pratiće rekordnih 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, kada je bilo čak 11 kandidata.

Najviše je posmatrača prijavio vladajući HDZ, preko 14.000, a SDP-ovih je gotovo 9.000.

Biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a prvi preliminarni izborni rezultat se očekuje u 20 sati.

OTVORENA 44 BIRAČKA MJESTA ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE

U BiH danas su otvorena 44 biračka mjesta za glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Glasačka i mjesta za registraciju otvorena su na adresama Ambasade Hrvatske u Sarajevu, generalnih konzulata u Mostaru, Banjaluci i Tuzli, te konzulata u Livnu i Vitezu.

Osobe van Hrvatske glasaju u 47 zemlje, na 124 biračka mjesta, a čak trećina - 44 ih je u BiH.

Prema podacima Ministarstva uprave Hrvatske, najviše birača bez prebivališta u Hrvatskoj registrovano je u BiH.

Najveći broj birača, van Hrvatske, u odnosu na sve ostale gradove u svijetu registrovan je u Mostaru, koji glasaju na 19 biračkih mjesta.

Pravo glasa ima 3.860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, što je skoro 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

U drugi krug izbora za novog predsjednika Hrvatske plasirali su se Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović.

Prvi krug izbora održan je 22. decembra, a nadmetalo se 11 kandidata.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок