Predsjednik Hrvatske

Milanović: Možemo misliti šta hoćemo, ali nećete slomiti Republiku Srpsku

  • Извор: Агенције
  • 30.08.2021. 12:30

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Splitu da smatra dobronamjernom inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da o budućnosti BiH treba da razgovaraju zvaničnici Turske, Srbije i Hrvatske.

Međutim, dodao je on, ta inicijativa nije realna, jer ostali članovi Predsjedništva BiH ne misle iste kao Dodik, prenose mediji.

Milanović je rekao da Dejtonski sporazum, čiji su garanti Hrvatska i Srbija, nije propao, ali se ne poštuje.

"Mi ne tražimo puno, samo ono što je zapisano u Dejtonskom sporazumu. Nije realno jer ova dvojica /Željko Komšić i Šefik Džaferović/ to ne žele", rekao je Milanović i dodao da Dodik više ukazuje da sadašnje stanje nije održivo.

"Postoji Dejton i "paradejton" koji se pretvara u vrstu paradentoze jer nije usvojen na isti način. Davale su se velike ovlasti pojedincima, konkretno Visokom predstavniku. To se sve pokušava perpetuirati, međutim ušlo se u sukobe. Ja kad sam insistirao da se u završnoj izjavi NATO samita spomene Dejtonski sporazum, s druge strane je bila ideja da se ne spominje Dejton, nego relevantni međunarodni ugovori, u tom grmu leži zec. Kad kažete tako nešto neodređeno, tu se da uklopiti svašta. Vi nećete slomiti Republiku Srpsku, možemo misliti što god hoćemo, ne možemo osuditi cijeli narod, to je realnost. Nikakvi relevantni međunarodni ugovori, nego Dejton", kazao je Milanović.

Takođe je da je obezvrijeđena osoba koja je trebala biti Visoki predstavnik i da trenutno imamo pat poziciju.