Bivši predsjednik Hrvatske

Mesić: Hrvatska mora prihvatiti Komšića

20:21, 07.12.2018.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, obratio se javnosti saopštenjem u vezi s pismom trojice bivših visokih predstavnika u BiH Federiki Mogerini.

“Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Kristian Švarc-Šiling, Karl Bilt i Paedi Ešdaun. Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora gospodina Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda. Smatram zabrinutost trojice bivših visokih predstavnika potpuno opravdanom i mislim da bi vlada Hrvatske to pismo, upućeno Visokoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost EU, gospođi Federiki Mogerini, trebala krajnje ozbiljno shvatiti", naveo je Mesić.

On je napisao da činjenica da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni BiH.

"To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Gospodin Željko Komšić izabran je u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana Predsjedništva izabran gospodin Dragan Čović. “Takva je aktivnost potpuno neutemeljena, a ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope. Ona, osim toga, direktno šteti i percepciji Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije, a to znači da u perspektivi šteti interesima svih hrvatskih građana", naveo je Mesić.

"Smatram, a politika što sam je kao predsjednik RH vodio prema BiH daje mi puno pravo da to javno kažem, kako bi Hrvatska morala jasno i nedvosmisleno podržati izbor Komšića za člana Predsjedništva BiH, prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njezinih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati izravnim miješanjem u unutarnje stvari drugih država”, naveo je Mesić  u saopštenju.