Milan Knežević

"Merkelova rekla Crnoj Gori aufiderzen"

  • 27.05.2020. 15:24

U crnogorskom parlamentu danas se vodila burna rasprava o brojnim pitanjima, a na dnevnom redu našla se i odluka crnogorskih vlasti da ne otvore od 1. juna granicu sa Srbijom. Zbog toga su sijevale varnice između premijera Duška Markovića i poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića, a Marković je ušao u klinč i sa poslanikom SDP-a Rankom Krivokapićem.

Odgovarajući na početku na pitanje poslanika DPS-a Dragutina Papovića kakav je odgovor Vlade na sve "češće pokušaje spoljnih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore", Marković je rekao da da su svi "pokušaji i nasrtaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti Crne Gore uzaludni i da će biti sankcionisani".

- Uzaludni su nasrtaji, namerno kažem nasrtaji, ne pokušaji, jer su pokušaji blaga riječ za sve ono sa čim smo se suočavali 1997. i 1998, 1999. i 2000, pa 2006. i 2016 - rekao je Marković i dodao da ti pokušaji nisu ništa češći sada.

- Oni su sada vidljiviji jer su odraz panike, nervoze, jer uspeh naše politike leži u razvoju demokratskim standardima čemu su oni odavno okrenuli leđa jer Crna Gora na globalnoj sceni nije više sama niti sama sebi prepuštena - istakao je Marković.

Otvorili smo granice za Nijemce, a oni za nas nisu. Merkel nam je rekla "aufiderzen"

On je pomenuo i odluku da se otvore granice prema određenim državama, među kojima je i Njemačka, koja je zatvorila granice za Crnu Goru.

- Angela Merkel vam je rekla aufiderzen - naveo je Knežević.

On je dodao kako, da je na mjestu Srbije, ne bi zabranjivao slijetanje aviona Montenegro erlajnsa nego bi popisao "crnogorske tajkune koji su stvorili poslovne imperije po Srbiji i odatle promovišu antisrpsku politiku i takozvanu državu Kosovo" i protjerao bi ih, a deci njihovoj zabranio da se provode po Beogradu.

- Onda biste videli šta su mjere reciprociteta - rekao je Knežević.

On je dodao da je jedino privlačenje investicija kada premijer "sedne u kafić svog sina i tada se popune sva prazna mjesta u kafiću".

Marković mu je odgovorio da spekuliše činjenicama i ne zaslužuje ozbiljan komentar.

- Reagovali ste kao gradski ogovarač koji kupi priče sa ulica i prenosi. Koja je to moja antisrpska izjava i protiv države Srbije? Kada sam pomenuo njihovu politiku, zvaničnika, a posebnu instituciju? Pokušali ste da manipulišete - rekao je Marković.

Komentarišući navode Kneževića da bi proterao Crnogorce iz Srbije, rekao je da je poslanik pokazao ili se kandidovao da bude ministar u Vladi Srbije protiv Crne Gore.

- Pokušavate da budete ekskluzivni po pitanju antifašizma, nemate eksluzivitet da uzimate spomenice i ordenja jer je moja cela porodica partizanska. Vi ste daleko od antifašističkih vrijednosti jer svojim političkim djelovanjem gazite temelje Crne Gore - kazao je Marković kome su u riječ upadali poslanici DF-a iz klupa, nakon čega ih je opomenuo predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Marković je rekao i da mu je sin zakupio kafić, svojim novcem, ne državnim.

- Ponosan sam na to. Nivo crnogorskih investicija je rekordan preko 2 milijarde, i ako se to realizuje preko te lokacije veoma sam zadovoljan - saopštio je Marković.

Dodao je da je Crna Gora uvažavajući smjernice EK odlučila da se problemu popuštanja mjera posveti sistemski.

- Nikome nismo rekli da građani naši mogu da idu u zemlje prema kojim smo mi otvorili granice jer to ne zavisi od nas. U potpunosti smo svesni da je ukidanje ograničenja neophodno za privredni oporavak. Nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje. Želimo da Srbija iz ove situacije izađe što pre - rekao je Marković.

Тагови: