Crna Gora

Medojević neustavno zatvoren 

  • 12.12.2018. 14:49

Ustavni sud Crne Gore proglasio je neustavnim odluku o stavljanju u zatvor poslanika i lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića.

Odlukom Ustavnog suda Crne Gore proglašen je neustavnim član Zakona o krivičnom postupku, kojim je propisana i mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči na sudu, što znači da više nema pravnog osnova da Medojević budu u zatvoru, a Knežević tamo sproveden. 

Za ovu odluku glasalo je pet sudija Ustavnog suda, a dva su bila protiv. 

Funkcioner DF-a Nikola Bajčetić rekao je da je razum pobijedio. Poslanik DF-a Slaven Radunović naglašava da je pobijedila solidarnost naroda, opozicije, medija i civilnog sektora. "Pobijedilo je jedinstvo", istakao je Radunović. 

Odluka podrazumijeva obustavu izvršenja akata Višeg i Apelacionog suda, a rješenja o obustavi izrečene kazne zatvora biće danas uručena Medojeviću i Kneževiću. 

Advokati poslanika DF-a podnijeli su prijedloge za obustavu izvršenja pojedinačnih akata Višeg suda, kojima je određena zatvorska kazna dvojici poslanika zbog odbijanja da svjedoče u postupcima koji se vode pred Specijalnim državnim tužilaštvom. 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović rekao je na početku premijerskog časa da se nada da su se ovom odlukom Ustavnog suda stekli uslovi da im se poslanici DF-a uskoro pridruže. 

Medojević je uhapšen 29. novembra i sproveden u zatvor u Spužu, odakle je više puta prebacivan u Klinički centar Crne Gore zbog narušenog zdravstvenog stanja usljed štrajka glađu. 

Knežević je sve vrijeme u zgradi parlamenta Crne Gore u Pogorici, odakle je poručio da nema namjeru da dobrovoljno ode u zatvor. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.