Viši sud u Podgorici

Medojević i Knežević su svjedoci, a ne okrivljeni

  • 30.11.2018. 17:43

Poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svjedoka, a ne okrivljenih, i određeno im je stavljanje u zatvor, a ne pritvor, zbog čega nisu primijenjene odredbe koje se odnose na imunitet, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

U saopštenju je navedeno da je taj sud uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i donio odluku o stavljanju Kneževića i Medojevića u zatvor zbog odbijanja da svjedoče u predmetima tog tužilaštva.

Iz Višeg suda istakli su da Ustav predviđa imunitet poslanika i da je njegovom odredbom propisano da protiv poslanika ne može biti pokrenut krivični postupak niti određen pritvor bez odobrenja Skupštine Crne Gore, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih djela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

U saopštenju se navodi da je sud u ovom slučaju našao i dao razloge da je riječ o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svjedoči, što je za posljedicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već mjeru prinude za ispunjenje građanske dužnosti.

Iz Suda su objasnili da zato ova mjera traje dok svjedok ne pristane da svjedoči, a najduže dva mjeseca.

"Dakle, riječ je o svjedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru zbog čega nisu primijenjene odredbe vezane za imunitet", ponovili su iz Višeg suda.

U saopštenju se dodaje da je riječ o nepravosnažnoj odluci čiju će zakonitost ispitati Apelacioni sud Crne Gore.

Medojević je uhapšen u Podgorici nakon sinoćnje sjednice Skupštine Crne Gore i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija. Njegovi pravni zastupnici predali su žalbu Apelacionom sudu zbog hapšenja.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.