Viši sud u Podgorici

Medojević i Knežević su svjedoci, a ne okrivljeni

17:43, 30.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svjedoka, a ne okrivljenih, i određeno im je stavljanje u zatvor, a ne pritvor, zbog čega nisu primijenjene odredbe koje se odnose na imunitet, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

U saopštenju je navedeno da je taj sud uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i donio odluku o stavljanju Kneževića i Medojevića u zatvor zbog odbijanja da svjedoče u predmetima tog tužilaštva.

Iz Višeg suda istakli su da Ustav predviđa imunitet poslanika i da je njegovom odredbom propisano da protiv poslanika ne može biti pokrenut krivični postupak niti određen pritvor bez odobrenja Skupštine Crne Gore, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih djela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

U saopštenju se navodi da je sud u ovom slučaju našao i dao razloge da je riječ o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svjedoči, što je za posljedicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već mjeru prinude za ispunjenje građanske dužnosti.

Iz Suda su objasnili da zato ova mjera traje dok svjedok ne pristane da svjedoči, a najduže dva mjeseca.

"Dakle, riječ je o svjedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru zbog čega nisu primijenjene odredbe vezane za imunitet", ponovili su iz Višeg suda.

U saopštenju se dodaje da je riječ o nepravosnažnoj odluci čiju će zakonitost ispitati Apelacioni sud Crne Gore.

Medojević je uhapšen u Podgorici nakon sinoćnje sjednice Skupštine Crne Gore i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija. Njegovi pravni zastupnici predali su žalbu Apelacionom sudu zbog hapšenja.