Crnogorski premijer

Marković: Otpor prema Zakonu prerastao u obračun sa državom

  • 22.01.2020. 09:44

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je razočaravajuće to što se dešava u posljednjih mjesec dana od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu, te ocijenio da je sve preraslo u obračun sa Crnom Gorom i pravom da država suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

"Taj atak i neviđenu propagandu nosili su akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije", ocijenio je Marković za Televiziju Crne Gore.

Marković tvrdi da Vlada nema odgovornosti, da su neosnovani prigovori da nije bilo prilike da se javnost upozna o zakonu, te da, kako je istakao, Mitropolija crnogorsko-primorska "želi da bude van pravnog sistema Crne Gore".

"Samo sam ja po osnovu ovog zakona imao pet, šest razgovora direktno sa mitropolitom Amfilohijem i njegovim sveštenstvom", rekao je Marković i dodao da je tokom susreta sa mitropolitom "bilo dijaloga i da nisu bili u pitanju formalni razgovori".

Marković je ocijenio da je na sceni bila i skrivena kampanja protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koju je sprovodilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske "na neduhovan način".

"Prijetilo se pravoslavnim crnogorskim vjernicima da ne podržavaju Zakon, da ne stoje iza vlasti koja ga je predložila jer će ne samo oni, nego čitave porodice biti proklete i izopštene iz pravoslavlja", naveo je Marković.

Marković je ponovio da nema uzurpiranja crkvene imovine, niti bilo kakvog ataka na Srpsku pravoslavnu crkvu. "U DPS-u mogu biti ljudi koji prihvataju program rada partije i rade u interesu države. U koju crkvu idu, u kog boga vjeruju, to je njihovo neotuđivo pravo", dodao je on.

Marković kaže da zakon promoviše slobodu vjeroispovijesti, ali na jednak način za sve vjerske zajednice u Crnoj Gori.

On tvrdi da je netačno da se zakonom dozvoljava vjernicima "crnogorske pravoslavne crkve" da koriste manastire i crkve u kojima služi Mitropolija.

Marković tvrdi da će se i dalje vjerski objekti u Crnoj Gori koristiti samo u vjerske svrhe, te naglasio da ti objekti imaju i istorijsku i kulturnu vrijednost kao duhovna baština Crne Gore.

"Kroz te vjerske objekte ogleda se nastajanje Crne Gore", kaže Marković.