Pokušavaju da nasilno asimiluje Srbe

Mandić: Vlast u CG bi najviše voljela da Srbi krenu put Srbije traktorima

11:25, 23.05.2020.
Izvor: Tanjug
U toku je diskriminacija Srba u Crnoj Gori i pokušaj vlasti da ih nasilno asimiluje i tome treba integralno i solidarno da se suprotstavi 10 miliona Srba ma gdje da žive, rekao je danas član predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić.

On je rekao da bi vlast u Crnoj Gori najviše voljela da Srbi krenu put Srbije traktorima, a da oni zaposjednu prostor gdje Srbi u Crnoj Gori sada žive.

“Namjera vlasti je da pokaže da Crna Gora više okrenuta prema Zagrebu nego prema Beogradu, pa su i na proslavi nezavisnosti Crne Gore upotrebljavali hrvatsku riječ neovisnost, a ne nezavisnost”, rekao je Mandić za TV Pink gostujući preko video linka.

Dodao je da su u Crnoj Gori bile veće plate i penzije nego u Srbiji dok su te dvije države bile u zajednici do 2006. godine, a da je danas Srbija ekonomski pretekla Crnu Goru koja je, kaže, na putu propadanja, i da su penzije i plate veće u Srbiji, kao i mogućnost zapošljavanja.

“I zato je u Crnoj Gori je u toku brutalna kampanja vlasti koje pokušavaju građanima da nametnu priča da nije bio pogrešan put 2006. godine”, rekao je on.

Mandić navodi da se pokušava drobljenje Srpske pravoslavne crkve i da nije riječ samo o pitanjima imovine, jer poslije ideje Mila Đukanovića o formiranju nove pravoslavne crkve u Crnoj Gori, slijedi isto to za Kosovo i Metohiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, gdje je, podsjeća, Ante Pavelić tokom Drugog svjetskog rata to već pokušao da uradi.

“Đukanović je izvođač radova a drugi su kreatori ideje drobljena SPC kao najvažnija institucija srpskog naroda, koji okuplja 10 miliona Srba gdje god da se nalaze na zemaljskog kugli”, rekao je Mandić.

Mandić je naglasio značaj podrške države Srbije srpskim organizacijama u Crnoj Gori, koja je u posljednjih desetak godina iznosila 10 miliona evra, kao i preko mogućnosti da svi Srbi koji žive van Srbije mogu da dobiju srpsko državljanstvo.

Rekao je da je litija u Nikšiću bila veličanstvena i da su vladika Joanikije i mitropolitih Amfilohije pozvani da se litijama nastave.

Upozorio je na dvostruke aršine vlasti u Crnoj Gori, jer su tokom pandemije zabranjena samo okupljanja pristalica SPC i Srba, a kad se proslavlja Dan državnosti sve mjere mogu da se krše.

Vlasti Crne Gore rade sve kako bi se preporučili drugim susjednim adresama na štetu Srbije, rekao je on, i dodao da ipak, kada opljačkaju novac u Crnoj Gori, ti isti uglavnom kupuju stanove po Srbiji.

“Od 2006. goidne uradili su sve što su mogli protiv srpskog naroda i Srbije, priznali lažnu državu Kosovo, granica Srbije i Crne Gore je najtvrđa u Evropi, diskriminišu srpski narod, hoće da otimaju imovinu SPC”, rekao je on.

Dodao je da se takva bolest može izliječiti i da postoji šansa da se i takvi vrate i budu kao i njihovi preci.

“Vjerujem da ćemo pobijediti na narednim izborima, i da naša borba nije uzaludna”, rekao je Mandić.