Lideri Demokratskog fronta

Mandić i Knežević: Protiv nas se vodi montiran proces

15:55, 26.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević poručili su tokom iznošenja završnih riječi na suđenju za pokušaj državnog udara i terorizam na dan izbora 2016. godine da ne priznaju Viši sud u Podgorici pred kojim se vodi proces, za koji tvrde da je montiran i politički motivisan.

Mandić je rekao da je podgorički Viši sud ključni alat u montiranju procesa "s ciljem odbrane režima Mila Đukanovića" i uporedio ga sa Haškim tribunalom, zbog čega ga je opomenula sudija Suzana Mugoša. 

"Da je neko htio da uvaži činjenice davno bismo imali odbačenu optužnicu. Ovo je antisrpski proces. Ovdje na optuženičkoj klupi nemate nikog, do Srba i dvojicu Rusa", naglasio je Mandić. 

Mandić je dodao da mu se uskraćuje pravo da materijal iz sudnice dobije na srpskom jeziku. 

Knežević je rekao da nema dokaza za optužbe. "Ne zato što smo ih mi sakrili, već zato što za 16. oktobar 2016. nismo ništa planirali sem pobjedu na izborima", dodao je Knežević. 

On je istakao da je DF bio i ostao najveći protivnik "režima" i da ne čudi što su "konstruktori ove afere pokušali da i krivično-pravnu odgovornost prebace na lidere Fronta". 

Optuženi Mihailo Čađenović tvrdi da nije član nikakve kriminalne organizacije, niti da se udružio sa bilo kim, te da bi u njegovom slučaju trebalo donijeti oslobađajuću presudu. 

"Očigledno sam kriv što radim svoj posao i što vozim jednog od lidera DF-a", naveo je Čađenović. 

Jedan od optuženih državljanin Srbije Milan Dušić rekao je da mu se sudi za nešto što nije uradio. 

I optuženi Dragan Maksić, državljanin Srbije, rekao je da nije kriv za krivično djelo za koje je optužen. 

Sljedeće ročište zakazno je za sutra u 8.30 časova kada će sa iznošenjem završnih riječi nastaviti Milan Knežević. 

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević. 

Optužnicom su obuhvaćena i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a. 

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.