Francuski predsjednik

Makron u Zagrebu: Mir na zapadnom Balkanu strateško pitanje za EU

  • Извор: СРНА
  • 25.11.2021. 11:53

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas u Zagrebu da je pitanje mira na zapadnom Balkanu strateško za EU.

Makron je nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem rekao da je bilateralna saradnja Francuske i Hrvatske izuzetno važna za temu zapadnog Balkana.

"Pitanje mira je strateško pitanje za EU, to je ono što će nam omogućiti da radimo novu etapu u zapadnom Balkanu", rekao je Makron novinarima.

On je ocijenio da je njegova posjeta Hrvatskoj simbol prijateljstva i novo poglavlje bilateralnih odnosa u oblasti kulture, privrede, odbrane.

"Hrvatska je članica EU i odlučila se priključiti evropskom projektu svjesna da je pripadnost Uniji ono što doprinosi miru i prosperitetu u regionu u kome je bilo sukoba i dramatičnih situacija", rekao je Makron.

On je naveo da će Francuska i Hrvatska nastaviti da rade na pitanjima bezbjednosti, migracije, istraživanja, što su projekti francuskog predsjedništva Savjetom EU.

Milanović je rekao da je na sastanku sa francuskim predsjednikom razgovarano o nabavci aviona, ali i o dešavanjima u regionu i svijetu.

"Francuska je jedina nuklearna sila u EU, ona to sve gleda na širi način od našeg. Razgovore ocjenjujem odličnim i radujem se deklaraciji o saradnji. Ovo je za Hrvatsku novi početak", istakao je Milanović.

Makron se Milanovića sastao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem sa kojim je potpisao Ugovor o strateškoj saradnji, dok su ministri odbrane dvije zemlje potpisali ugovor o nabavci 12 francuskih aviona "Rafale". 


  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана