NATO samit u Briselu

Makedonija zvanično pozvana u Alijansu

  • 11.07.2018. 18:06

NATO je, na samitu u Briselu, pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, javlja AP.

Alijansa je navela da joj se Makedonija može pridružiti nakon što je riješeno pitanje imena te zemlje, navodi američka agencija.

Lideri NATO formalno su danas, na samitu u Briselu, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, uz upozorenje da se proces pridruživanja ne može završiti dok se pitanje imena te zemlje ne riješi do kraja.

"Rješenje pitanja imena je uslov za uspješno zaključenje procesa pristupanja", saopštio je NATO, prenosi AP. 

Poziv, formalno upućen u saopštenju na samitu u Briselu, utire put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Sjevernoatlantskoj alijansi. Ovaj poziv utire put i "planu koji ne godi obazrivoj Rusiji", ocjenjuje američka agencija. 

Makedonija i Grčka su prošlog mjeseca postigle sporazum prema kojem će Makedonija promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, a Atina je, zauzvrat, odblokirala pokušaje svog sjevernog susjeda da se pridruži kako NATO-u tako i EU. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je juče da očekuje da će Skoplje na samitu Alijanse biti pozvano da počne pregovore o pristupanju. 

"Očekujem da ćemo se, poslije prošlomjesečnog istorijskog sporazuma o pitanju imena, složiti da pozovemo Skoplje da počne pregovore o pristupanju. 

Čim se sporazum finalizuje i primijeni, moći ćemo da pozovemo bivšu jugoslovensku republiku da postane članica NATO, pod novim imenom - Republika Sjeverna Makedonija", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog samita.

Тагови: