Evropski centar za kontrolu bolesti prati situaciju

Makedonija: Stanovništvo uznemireno zbog pojave tigrastih komaraca

  • 27.10.2018. 13:37

Pojava tigrastih komaraca u opštinama Bogdanci, Dojran i Đevđelija na jugoistoku Makedonije izazvalo je uznemirenost među stanovništvom zbog opasnosti od bolesti koje mogu prenijeti.

Epidemiolog Saško Olumcev iz Centra za javno zdravstvo Đevđelije kaže da nema potrebe za panikom i da se u praćenje tigrastih komaraca uključio i Evropski centar za kontrolu bolesti, koji aktivno prati situaciju zajedno sa makedonskim zdravstvenim institucijama.

On kaže da je evropska vrsta tigrastih komarca, koji može da prenosi virus zapadnog Nila i opasne zika virusne infekcije, otkrivena u zemljama u okruženju, posebno u Grčkoj, gdje tokom ljeta borave mnogi građani Makedonije.

Olumcev kaže da je ova vrsta komaraca nije karakteristična za balkanske oblasti, ali da njegovo širenje pomaže povećan intenzitet i obim trgovine i putovanja bez dovoljno efektivne kontrole, čime je omogućen pasivan prenos komaraca sa juga na sjevernoj hemisferi.

- Ovi komarci već pokazuju znake adaptacije na hladnije vremenske uslove, što može dovesti do prenošenja bolesti na nove oblasti, posebno u sjevernoj hemisferi, zbog čega se javno zdravstvo interesuje za ovaj problem - rekao je Olumcev za makedonske medije.

Olumcev je podsjetio da je još 2016. evidentirano prisustvo tigrastih komarca u oblasti opštine Bogdanci, a sada se širi i na druge opštine, kao što je Dojran, gdje je potvrđeno njegovo postojanje.

Azijski tigrasti komarci, koji su karakteristični za tropske i suptropske predjele jugoistočne Azije, mogu da prenesu virus zapadnog Nila, a prvi put su se pojavili u Evropi 1979. godine u Albaniji. Već 2012. ih je bilo u više od 15 zemalja na jugu Evrope.

Osim virusa zapadnog Nila, tigrasti komarac može da prenese i žutu groznicu, denga groznicu, japanski encefalitis, kao i druge bolesti.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина