Johanes Han

Makedonija piše istoriju

16:56, 17.07.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Evropski komesar za susjedstvo i politiku proširenja Johanes Han, koji boravi danas u Skoplju učestvovao je u radu Nacionalnog savjeta za evropske integracije i tom prilikom poručio da Makedonija sada piše istoriju i da nema vremena za gubljenje.

Han je prethodno prisustvovao sjednici makedonske vlade na kojoj je i zvanično započet skrining u okviru procesa prikjučenja te zemlje Evropskoj uniji.

Na sjednici Savjeta, Han je rekao da je Makedonija sada na početku "dugog putovanja" na kojem je važno demonstrirati inkluzivnost, te da je riječ o strateškim prioritetima zemlje.

"Imate jedinu mogućnost da sve snage ujedinite oko dobrog za zemlju. Pred nama je niz izazova i ja vas pozivam da budete fokusirani i ujedinjeni", rekao je Han.

Evropski komesar je istakao da su prioriteti EU, prioriteti koje je utvrdio Evropski savjet, a Evropska komisija će, dodao je, nastaviti Skoplju da pomaže u ovom procesu, koji ukjučuje reforme u pravosuđu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu bezbjednosnih i obavještajnih struktura i reformi javne uprave.

Han je nagovijestio da je za budućnost Makedonije važno da predstojeći referendum o sporazumu sa Grčkom uspije i ponovio poziv svim građanima, posebno mladima, da ostvare svoje demokratsko pravo.