NATO

Makedonija otvara pregovore o priključenju Alijansi

  • 18.10.2018. 13:28

Makedonija danas u Briselu zvanično započinje pregovore o priključenju NATO, koji će se odvijati u trouglu Brisel - Skoplje - Atina, iako u Sobranju nisu usvojene ustavne promjene o promjeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija, što je jedan od uslova za članstvo.

U makedonskom Sobranju danas je pauza nakon tri dana rasprave o ustavnim promjenama, a poslanici i vlasti i opozicije zadržali su potpuno suprotstavljene stavove. Rasprava će biti nastavljena sutra, kada se očekuje i glasanje. 

Ova jednodnevna pauza u radu parlamenta je u makedonskim medijima protumačena kao vrijeme uzeto za posljednji pokušaj da vlast i opozicija ipak dođu do nekog dogovora koji bi obezbijedio neophodnu dvotrećinsku većinu od ukupno 120 poslanika, prenosi Tanjug. 

Nakon što su iz najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE najavili da napuštaju raspravu, izgledi da se obezbijedi 81 poslanički glas čini se kao "nemoguća misija", prenosi Tanjug. 

Da je opozicija ostala čvrsto pri stavu da je za njih sporazum sa Grčkom neprihvatljiv jasno je i iz odgovora koji je lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski uputio juče američkom zvaničniku Vesu Mičelu. 

Mickoski je, naime, Mičelu poručio da je za VMRO-DPMNE neprihvatljiv njegov zahtev da podrže Prespanski sporazum. Mičelu je poručio i da za propast Prespanskog sporazuma nije odgovorna opozicija, već vlada Zorana Zaeva. 

Ovakav potez najveće opozicione stranke u Makedoniji uslijedio je svega dan nakon što je zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel pozvao lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog da podrži ustavne promjene zarad evroatlantskih integracija. 

Makedonski premijer Zoran Zaev ranije je najavio da će, ukoliko parlament ne podrži sporazum sa Grčkom, raspisati vanredne parlamentarne izbore. 

Istovremeno, u Atini se pažljivo analizira jučerašnja ostavka ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Kocijasa, koji je bio glavni pregovarač te zemlje u pripremi Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija, a potom i njegov potpisnik. 

Grčki premijer Aleksis Cipras je, međutim, juče poručio da zvanična Atina neće dopustiti da bivša jugoslovenska republika Makedonija bude članica ijedne međunarodne organizacije pod imnom "Republika Makedonija". 

Cipras je to rekao novinarima u Atini nakon što je prihvatio ostavku Kocijasa. 
 

Тагови:
  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије