U toku ove sedmice

Makedonija očekuje poziv za članstvo u NATO

08:53, 09.07.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Makedonija očekuje poziv za članstvo u Alijansu u toku ove sedmice kada će u Briselu biti održan Samit NATO-a, piše grčki dnevnik "Katimerini".

Skoplje očekuje da, po dobijanju poziva za članstvo, proces učlanjenja bude završen u roku od šest mjeseci, navodi list. 

U završnom dokumentu koji će usvojiti NATO biće naglašeno da prijem Makedonije u Alijansu zavisi od ratifikacije dogovora o imenu, koji su grčki i makedonski ministri spoljih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas potpisali prošlog mjeseca. 

Makedonski premijer Zoran Zaev i njegovi saradnici ubijeđeni su da će građani Makedonije podržati referendum o imenu, dok predsjednik Đorđe Ivanov smatra da ga nikakvi pritisci neće natjerati da promijeni stav o dogovoru sa Grčkom, koji je, prema njegovom mišljenju, protivustavan i protiv interesa makedonskog naroda. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, na sastanku sa Zaevim krajem prošlog mjeseca, izjavio da očekuje da lideri zemalja članica Alijanse na Samitu, koji će biti održan 11. i 12. jula, donijeti odluku o zvaničnom otpočinjanju pregovora za punopravno članstvo Makedonije u NATO. 

Stoltenberg smatra da prijem Makedonije zavisi od epiloga dogovora sa Grčkom, odnosno njegovog prihvatanja na referendumu.