Makedonija: Država ne može da zatvori crkve

  • 15.04.2020. 17:53

Premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski odgovarajući na pitanje da li će ta zemlja zatvoriti crkve tokom vaskršnjih praznika, zbog pandemije korona virusa, rekao je da država ne može da zatvori vjerske objekte i pozvao građane da poštuju mjere i tokom uskršnih praznika.

- Poručio sam da uskršnje praznike proslavimo u svojim kućama u krugu naše porodice i tradicije. Nemamo odluku o zatvaranju vjerskih objekata ili o nepraktikovanju vjere zato što takvu odluku i ne možemo usvojiti. Bez obzira u kakvom stanju se država nalazi, to pravo je neprikosnoveno. Ali apelujem na sve građane tokom vaskršnjih praznika da ostanu u krugu porodice, jer tako ćemo najviše doprinijeti sprječavanju širenja bolesti - zaključio je Spasovski.

Ipak, vlada Sjeverne Makedonije još prije dva dana je saopštila da će policijski čas na cijeloj teritoriji te zemlje trajati od petka u 16 časova do utorka do 5 časova, čime se građanima zabranjuje bilo kakvo kretanje van njihovih prebivališta.

U Sjevernoj Makedoniji u posljednjih 24 časa zabilježano je 66 novih slučajeva zaraženih virusom Covid-19, prenosi makedonski portal a1on.

U toj zemlji do sada ukupno je registrovano 974 zaraženih korona virusom, od kojih je 98 izliječeno, 45 preminulo, dok je njih 831 i dalje na tretmanu liječenja.

(Telegraf)

Тагови: