Jens Stoltenberg

Makedonija bi u januaru mogla da pristupi NATO-u

  • 02.10.2018. 12:10

Pregovori o stupanju Makedonije u NATO su već počeli i mogu biti završeni do januara 2019. godine, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na brifingu u Briselu.

"Pregovori o stupanju su već počeli i ja očekujem da možemo da ih završimo do januara naredne godine",rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanaka ministara odbrane država-članica NATO-a koji će početi sutra.

Za Makedoniju nema drugog puta u NATO, osim prihvatanja sporazuma o promjeni imena zemlje, dodao je Stoltenberg i naglasio da izlaznost na referendumu nije bila tako visoka kako se očekivalo, ali je izbor bio „za“.

Referendum koji je održan 30. septembra, a na kojem su se Makedonci izjašnjavali o ulasku u NATO i EU, propao je jer na glasanje izašlo tek 36 odsto upisanih na birački spisak.

Da bi se referendum smatrao uspješnim, bilo je potrebno da glasanje izađe 50 odsto upisanih birala plus jedan. Od izašlih 91 odsto je glasao za promjenu imena Makedonije i ulazak u EU i NATO.

Upravo promjena imena bio je uslov za ulazak Makedonije u NATO i EU.

Ukoliko Makedonija uđe u NATO postaće 30. članica Sjeverne Alijanse.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.