Traži azil

Mađarska opozicija: Gruevski je Orbanov VIP migrant

20:20, 19.11.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Mađarska opozicija oštro je kritikovala poteze vlade Viktora Orbana u vezi sa zahtjevom bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog za azil u toj državi, a na zgradi parlamenta istaknut je transparent s natpisom "Gruevski, Orbanov VIP migrant".

Budimpešta tvrdi da Skoplje još nije dostavilo zahtjev za izručenje bivšeg premijera. Poslanici u mađarskom parlamentu žestoko su kritikovali premijera Viktora Orbana zbog načina na koji Budimpešta vodi slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je dva dana pred izdavanje međunarodne poternice napustio Skoplje i preko nekoliko država dospio u Madarsku, prenosi RTS.

Odgovarajući na pitanja poslanika, državni sekretar Balaš Orban je rekao da je Gruevski po dolasku u Budimpeštu zatražio azil, ali mađarski portal Indeks primjećuje da za sada nema informacija u kojoj je državi bivši makedonski premijer zatražio azil.

Balaš Orban je, takođe, istakao da Mađarska nije pomogla Gruevskom da napusti Makedoniju, te da je postupanje Budimpešte prema bivšem premijeru Makedonije bilo rezultat "bezbjednosnih razloga".

Opozicija je, pak, tražila da sazna kako se uopšte Gruevski našao u Mađarskoj, kao i objašnjenja posebnog tretmana koji, navodno, uživa u toj zemlji. Zelena opoziciona partija LMP saopštila je danas da je pozvala na uspostavljanje parlamentarnog istražnog komiteta koji će ispitati slučaj Gruevskog, prenosi MTI.

Liderka LMP Marta Demeter rekla je na konferenciji za novinare da taj slučaj predstavlja "diplomatski i bezbjednosni rizik" po Mađarsku i da ozbijno šteti reputaciji te zemlje. Uloga mađarskih vladinih agencija u ovom slučaju se mora razjasniti što prije, istakla je, dodavši da je LMP podnio tužbu i zbog podrške ilegalnoj migraciji.

Kako je Demeter navela, vladini zvaničnici i dalje odbijaju da pruže odgovore. "Evropski politički sistem koji skrštenih ruku posmatra dok jedan političar Evropske narodne partije spasava drugog od zatvorske kazne takođe se mora reformisati", rekla je, zaključivši da "Viktor Orban koristi čitav mađarski državni establišment da bi glumio političkog kuma".

Situacija sa Nikolom Gruevskim posljednjih dana je praćena brojnim spekulacijama o načinima njegovog prelaska u Mađarsku kao i o tome ko mu je pomogao. Gruevski je u Makedoniji osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 evra vrijednog "mercedesa".