Krsta Žarković

Lukajić će na kraju biti oslobođen jer je potpuno nevin

  • 02.08.2018. 17:45

Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsta Žarković smatra da će nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA Dane Lukajić /67/, kojem je hrvatsko pravosuđe produžilo pritvor za dva mjeseca, na kraju biti oslobođen jer je potpuno nevin.

"Lukajić je nevin i nije počinio nikakve ratne zločine koji mu se pripisuju u Hrvatskoj zbog čega sam uvjeren da će, ipak, na kraju biti oslobođen", rekao je Žarković Srni. 

Prema njegovim riječima, potpuno je jasno da Lukajić nije uhapšen zato što je počinio ratni zločin, već što je Srbin i što je krenuo u Jadovno na parastos jadovničkim žrtvama u Hrvatskoj. 

Žarković je rekao da je krajnje neprihvatljivivo da, s druge strane, u Hrvatskoj niko nije odgovarao za brojne ratne zločine nad Srbima u akciji "Oluja" u kojoj je iz Republike Srpske Krajine protjerano više od 250.000 Srba. 

Nekadašnjem oficiru u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti Jugoslovenske narodne armije Danetu Lukajiću /67/ produžen je pritvor za dva mjeseca, izjavio je Srni portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. 

"Krajem jula Državno tužilaštvo predložilo je produženje istražnog zatvora, što je sudija istrage prihvatio. To znači da istražni zatvor Lukajiću može trajati do 30. septembra", naveo je Devčić. 

Lukajić je uhapšen 30. juna u Ličkom Petrovom Selu. NJega su hrvatski policajci izveli iz autobusa kojim je grupa hodočasnika putovala na obilježavanje 77 godina od stradanja više od 40.000 većinom Srba u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske tada je saopštilo da je Lukajić uhapšen zbog sumnje da je "počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine".