Mitropolit Amfilohije

Lovćen je za Crnu Goru ono što je Notr Dam za Francusku

  • 20.04.2019. 09:04

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je Lovćen za Crnu Goru ono što je Notr Dam za Francusku, te da je rušenje crkve na Lovćenu najsramniji čin koji se dogodio u svijetu.

"To je bilo i rušenje Crne Gore, čin koji se i danas nastavlja", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da bi bilo dobro da Francuzi, nakon tragedije koja se dogodila sa Notr Damom, na kojem su zvonila zvona za vrijeme bitke na Kosovu, shvate da su i oni učestvovali u uništavanju 150 crkava na Kosovu, među kojima je i Bogorodica Ljeviška, koja je isto tako stara, čudesna i lijepa, kao što je i Notr Dam.

Mitropolit Amfilohije kaže da je najteže i najgore što "bratoubilački i bogoubilački duh živi i danas u Crnoj Gori", kao i što se na njegovim osnovama nastavlja mnogo toga.

"Ove prijetnje da se ruše crkve koje su obnovljene, kao što je obnovljena crkva Svete Trojice na Rumiji", rekao je mitropolit Amfilohije sinoć u Danilovgradu.

On je naveo da crkve hoće da ruše oni koji su htjeli da odbiju vraćanje krsta na Sahat kulu.

"Oni su sada krstolomci i na Rumiji i na krstionici, a to se pretvara u pitanje poštovanja ili nepoštovanja zakona", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da je današnja crnogorska vlast "učinila ono što ni Bog ne može da čini".