Konferencija u Podgorici

Loša bezbjednost novinara na zapanom Balkanu

17:12, 23.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Bezbjednost novinara na zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća, a u ovoj godini zabilježena su 122 napada na novinare u Evropi i četiri ubistva, rečeno je na konferenciji "Sloboda medija i bezbjednost novinara na zapadnom Balkanu", održanoj u Podgorici.

Predsjednik Evropske federacije novinara Mogens Blicher Bjeregard kaže da je stanje slobode medija u regionu loše i da je zato veoma dobro što su se udruženja novinara i sindikati na zapadnom Balkanu udružili u odbrani medijskih sloboda. 

Predstavnik Savjeta Evrope Lejla Dervišagić istakla je da su prevencija, zaštita, pokretanje istraga i promocija svega toga - ključne preporuke Savjeta Evrope državama članicama za jačanje bezbjednosti novinara. 

"Savjet Evrope već nekoliko godina bilježi slučajeve napada na novinare u Evropi i analizira mogućnosti njihovog rješavanja. Preko platforme Savjeta Evrope u ovoj godini zabilježena su 122 napada na novinare u Evropi i četiri ubistva", rekla je ona. 

Predsjednik Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović poručila je da Crna Gora neozbiljno shvata platformu Savjeta Evrope i da joj treba i do 10 mjeseci da odgovori Savjetu na pitanja o napadima na novinare. 

"Država je čak tražila i da tri slučaja napada na novinare u Crnoj Gori budu skinuta sa platforme Savjeta Evrope iako nisu pravosnažno riješena", rekla je Camovićeva.