Renata Castro

Ljetovanje u Zadru nikad neće zaboraviti: Moje tijelo je "pojedeno"

08:49, 03.07.2019.
Izvor: jutarnji.hr
Thumbnail
Renata Castro, rodom iz Rio de Ženeira, prošle je sedmice bila u Zadru na odmoru. Oduševljena je gradom, smještaj kod privatnog iznajmljivača bio je korektan. Iako je kuća starija, iznutra je, kaže, prostor bio izuzetno čist i uredan.

"Ali, nakon što sam malo odspavala, vidjela sam nešto crveno na licu, trag od uboda koji mi je sličio na trag koji ostave komarci. Nisam tome pridavala posebnu pažnju. Ali, tokom tog dana, a posebno tokom noći, moje tijelo je naprosto "pojedeno". Lice, ruke, ramena i nešto manje po nogama, sve je bilo puno ugriza", priča Renata.

Više joj nije bilo svejedno pa je otišla u bolnicu gdje je dobila injekciju protiv alergije i tablete koje treba uzimati jednom dnevno dok ne prođu simptomi.

Thumbnail

"Tada sam saznala da su me napale stjenice. Prije nisam niti znala da te bube još postoje. Kad sada naknadno razmišljam, znam da sam vidjela neku malu bubu, ali ko bi tome pridavao pažnju u normalnim okolnostima", kaže Renata.

Odmah je krenula istraživati šta je stjenica pa je saznala da nije riječ o dosadnim beštijama koje piju krv i žive samo u Zadru ili Hrvatskoj, nego svuda, od Portugala preko Italije do Amerike. Nisu opasne za zdravlje, ali su vrlo neugodne i ostavljaju ružne tragove koji prolaze tek za sedmicu do dvije.

"Objašnjeno mi je da tokom uboda koriste neku vrstu "anestezije" pa žrtva ne osjeća ubod. Ne radi se ni o čemu opasnom, osim što ružno izgleda. Neki ljudi nemaju tako jaku reakciju poput mene, ali neki je imaju", kaže Renata kojoj su ljekari objasnili da ne može ništa preduzeti, osim pričekati da ožiljci prođu.

Dermatologinja koju je posjetila, potvrdila joj je da stjenice nisu znak prljavštine ili neodržavanja životnog prostora te da ne treba posebno kriviti iznajmljivača.

Thumbnail

"Ne pratimo takva događanja jer stjenice nisu prenosnici bolesti, niti su opasne za zdravlje", poručuje dr. Bernard Kaić. 

Važno mu je, kaže, naglasiti da stjenice nemaju veze s higijenom i to ne smije biti razlog za optuživanje vlasnika hotela, hostela ili privatnog smještaja.

Upravo zbog prtljage i česte izmjene gostiju ljeti dolaze do izražaja, javlja Jutarnji list.