Iguman Sava Јanjić

Litije legitiman način izražavanja neslaganja sa postupcima Vlade CG

13:41, 22.02.2020.
Izvor: Srna
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić poručio je da mirne i dostojanstvene litije predstavljaju demokratski izraz volje velikog dijela građana Crne Gore.

"One su legitiman način izražavanja neslaganja sa postupcima Vlade koja je Zakon o veroispovesti donela "preko kolena" i u suprotnosti sa zakonskim procedurama. Antagonizovanjem situacije neodmerenim izjavama, posebno u situaciji kada predsednik (Crne Gore Milo) Đukanović dobar deo građana naziva "pokretom ludaka" i zaziva preuzimanje manastira od države, vlast u Crnoj Gori dodatno delegitimizuje sebe i postojeće institucije", poručio je iguman Sava Janjić koji će sutra u 8.00 časova služiti Svetu liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a u 18.00 časova moleban, dok će u 19.00 časova predvoditi litiju koja kreće od Sabornog hrama.

Iguman Sava je istakao da je pravni tim Mitropolije Crnogorsko-primorske i Eparhijskog savjeta u Crnoj Gori o konkretnim prigovorima sadržaju zakona upoznao ne samo predstavnike Vlade, već i međunarodne predstavnike, prenosi portal "Sabornik".

"U sadašnjoj formi Zakon o veroispovesti diskriminatoran je i otvara put ka mogućoj eksproprijaciji svetinja Srpska pravoslavne crkve. Istovremeno, grubim mešanjem države u pitanja veroispovesti i favorizovanjem jedne od nikoga priznate "crkve" kao nacionalne crkve Crne Gore, podgorički režim odstupa od modela sekularne države građana i deli ih na podobne i nepodobne pokušavajući da kanonskoj pravoslavnoj Crkvi sa vekovnim kontinuitetom oduzme vlasništvo nad svetinjama", istakao je iguman Sava.

On je nagalsio da je ponašanje režima u Crnoj Gori u potpunoj suprotnosti sa praksom u evropskim demokratijama i da neodoljivo podsjeća na ponašanje nekadašnjih komunističkih vlasti.

"Budući da naša Crkva nije bila upoznata sa sadržinom zakona pre nego što je protivno pravnim i ustavnim odredbama donesen, Srpska pravoslavna crkva insistira na ukidanju i promeni zakona, dok vlada u Podgorici pristaje samo na razgovor o njegovoj primeni. Dok se bezakoni zakon ne promeni litije će se nastaviti" poručio je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.