Linta: Zajednička komemoracija nije potvrda antifašizma Zagreba

  • 22.04.2020. 18:23

Zajednička komemoracija predstavnika hrvatskog državnog vrha i manjinskih zajednica, održana danas u Јasenovcu, nije potvrda da je Hrvatska u svojoj suštini antifašistička država, izjavio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

- Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Јandroković su polaganjem vijenca odali počast za oko 700.000 ubijenih Srba, Roma i Јevreja i antifašista u najvećoj fabrici smrti na Balkanu Јasenovcu prije svega zbog međunarodne zajednice, a ne zbog toga što je antifašizam istinsko opredjeljenje Tuđmanove Hrvatske - istakao je Linta.

On je u pisanoj izjavi ocijenio kao vrhunsko licemjerje to što najviši hrvatski zvaničnici odaju počast žrtvama u Јasenovcu, dok Ministarstvo hrvatskih veterana iz svog budžeta godinama finansira dva udruženja koja se bave veličanjem NDH.

Linta je naveo da se dva radikalno revizionistička udruženja "Društvo za istraživanje trostrukog logora Јasenovac" i "Hrvatski domobran" bave veličanjem NDH i promocijom ustaške teze da je Јasenovac bio radni logor, a ustaški zlikovci borci za slobodu hrvatskog naroda.

On je naveo i brojne druge činjenice koje pokazuju da je NDH stvarni temelj Hrvatske, a ne ZAVNOH, kako to deklarativno piše u Ustavu.

Linta podsjeća da je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, da se u Hrvatskoj u suštini nekažnjeno koristi ustaški pozdrav "Za dom spremni!", te fizički i verbalno napadaju Srbi i ispisuju na desetine hiljada ustaških grafita i poruka mržnje.

- Tabla sa "Za dom spremni!" iz Јasenovca je premještena u Novsku, a nije uništena, podižu se spomenici ustašama kao onaj u Sisku za 105 ubijenih zlikovaca. U Hrvatskoj se nekažnjeno održavaju svake godine mise Anti Paveliću i ustaškim generalima, a Vlada i lokalne vlasti finansiraju koncerte Marka Perkovića Tompsona koji veliča NDH i ustaštvo i svaki svoj koncert počinje sa pozdravom "Za dom spremni!" - ukazuje Linta.

Prema njegovim riječima, osim toga ministar hrvatskih veterana Tomislav Medved ekshumira ubijene ustaše i sahranjuje ih sa vojnim počastima, a svakog 10. aprila na dan osnivanja NDH predstavnici Vlade Hrvatske, županijske i gradske vlasti u Splitu prisustvuju obilježavanju osnivanja ustaške tzv. devete bojne HOS-a.

- Tu se veliča ustaštvo i NDH, a odbijaju da prisustvuju obilježavanju veličanstvenog ustanka u Srbu 27. jula koji je podigao srpski narod zajedno sa časnim Hrvatima protiv genocidne politike NDH - naglašava Linta.

On je podsjetio i da je grad Zagreb većinom glasova odbornika HDZ-a i strane gradonačelnika Milana Bandića dodijelio godišnju nagradu za film Јakovu Sedlaru za sramni i anticivilizacijski film u kojem se Јasenovac prikazuje kao radni logor za vrijeme rata.

Državni vrh Hrvatske i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista danas su kod spomenika "Kameni cvijet" položili vijenac i cvijeće u pomen na žrtve ustaškog logora Јasenovac, na 75. godišnjicu proboja posljednjih logoraša.
Proteklih godina bivši predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na komemoraciju je slala izaslanika, a počast žrtvama odavala je sama, uglavnom nekoliko dana prije državne komemoracije.

Predstavnici manjina i antifašisti odbijali su da prisustvuju državnoj komemoraciji zbog revizije istorije Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, te su organizovali odvojene komemoracije.

Rano ujutro 22. aprila 1945. godine posljednji logoraši krenuli su u proboj u logoru. Prema podacima Јavne ustanove "Spomen područje Donja Gradina", dan uoči proboja u logoru su bila 1.073 logoraša, a ustašku likvidaciju koncentracionog logora Јasenovac uspjelo je preživjeti ukupno 169 logoraša. 

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина