Linta: Za većinu Hrvata su ustaški zločinci - borci za slobodu

  • 09.04.2020. 22:12

Brojne činjenice pokazuju da većina Hrvata smatra pravom hrvatskom državom genocidnu Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH), koja je osnovana 10. aprila prije 79 godina, a ustaške zločince borcima za hrvatsku slobodu, ukazuje predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

"To potvrđuje i istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatske nevladine organizacije GONG iz 2015. godine, prema kojem čak 71 posto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička tvorevina", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, u današnjoj Hrvatskoj sve bitne institucije kao što su katolička crkva, političke stranke desne orijentacije, Hrvatski sabor, Vlada Hrvatske, Hrvatska radio-televizija, Fudbalski savez Hrvatske, niz udruženja hrvatskih veterana i mnogi drugi rade u većoj ili manjoj mjeri na rehabilitaciji genocidne NDH i ustaškog pokreta.

Podsjetivši da je hrvatski narod 10. aprila 1941. godine masovno i sa velikim oduševljenjem pozdravio njemačke vojnike koji su ušli u Zagreb, smatrajući ih oslobodiocima i prijateljima, Linta je naglasio da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom prošlošću i nije priznala počinjeni genocid nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata.

On je podsjetio da su u genocidnoj tvorevini NDH vladali rasni zakoni i masovno i na najsvirepije načine ubijani Srbi, Јevreji i Romi, dok je jedan od simbola te države bila najveća fabrika smrti na Balkanu zloglasni logor Јasenovac.

"Međutim, ne smije se NDH svesti samo na Јasenovac jer je postojalo još mnogo logora smrti kao što su Јadovno-Gospić-Pag, Јastrebarsko, Lepoglava, Stara Gradiška, Đakovo, Sisak i drugi. Važno je naglasiti da postoje saznanja da je na području NDH bilo više od 1.000 stratišta gdje su ubijani Srbi od kojih mnoga, nakon rata, nisu obilježena", napomenuo je Linta.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.