Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu

Linta: Ustaštvo - stvarni temelj Hrvatske

  • 22.10.2019. 20:38

Monstruozni grafit u Zadru kojim se poziva na klanje Srba i hranjenje mačaka njihovim organima samo je jedan od mnoštva dokaza da je stvarni temelj Hrvatske ustaštvo, ukazuje predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Linta navodi da se u stotinama hrvatskih gradova, mjesta i sela mogu vidjeti ustaški, nacistički i fašistički grafiti kojima se poziva na mržnju i nasilje prema Srbima.

"Desetine hiljada ovakvih i sličnih grafita jesu sasvim normalna pojava u Hrvatskoj, gdje traje završni proces rehabilizacije ustaške ideologije i genocidne NDH. Sve jače i snažnije ustaške snage imaju otvorenu ili prećutnu podršku hrvatske vlasti. Јasno je da ne treba očekivati da bilo ko od naredbodavaca ili počinilaca ovog i mnogih drugih šovinističkih činova bude kažnjen", navodi Linta u pisanoj izjavi.

On ističe da Hrvatska sve više postaje država koja ugrožava mir i stabilnost u regionu i negativan primjer po poštovanje evropskih vrijednosti, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta naglašava da brojne činjenice nedvosmisleno potvrđuju da u Hrvatskoj vlada atmosfera mržnje i netrpeljivosti i da Hrvatska nije istinska demokratska država jer ne poštuje temeljne evropske vrijednosti, odnosno ljudska prava, vladavinu prava i antifašizam.

Zbog toga Linta poziva Ministrastvo spoljnih poslova da uradi sveobuhvatan izvještaj o rehabilitaciji ustaštva i genocidne NDH sa mnoštvom konkrentih primjera i da ga prevede na više stranih jezika.

"Taj izvještaj treba da bude poslat na sve značajne međunarodne organizacije, sve članice Evropske unije, druge značajne države svijeta, svjetske medije, poznate ličnosti na međunarodnom nivou. Izvještaj treba, između ostalog, poslati 751 poslaniku Evropskog parlamenta, članovima Evropskog savjeta, Savjeta ministara spoljnih poslova i Evropskoj komisiji", navodi Linta.

Na Bilom Brigu u Zadru već nekoliko dana stoji degutantni grafit "Zakolji Srbina i izvadi mu organe jer su u kvartu mačke gladne", objavio je portal "Zadar njuz".

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.