Grafit u selu kod Knina

Linta: U Hrvatskoj nastavljena mržnja prema Srbima

  • 23.12.2018. 21:36

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da ispisivanje grafita "Četnik, seli se" zajedno sa slovom "U" na porodičnom imanju srpske porodice Popović u selu Čista Mala predstavlja nastavak širenja mržnje i netrpeljivosti prema Srbima.

Linta ističe da je to samo jedan od desetina hiljada grafita iste ili slične sadržine u Hrvatskoj. 

On je podsjetio da je u selu Čista Mala prije rata devedesetih godina prošlog vijeka živjelo više od 600 Srba, a da ih sada ima jedva osamdesetak, i to mahom starijih ljudi. 

Linta navodi da je porodica Popović, kao i mnoge druge srpske povratničke porodice u Krajini, doživjela u prethodne 23 godine od završetka rata mnoge neprijatnosti i šikaniranja samo zato što su odlučili da se vrate u svoj rodni kraj. 

"Vlasti u Hrvatskoj ne čine ništa da brojni ustaški, nacistički i srbomrzački grafiti i poruke budu obrisani i počinioci najstrože kažnjeni. Tragična je činjenica da Državno tužilaštvo Hrvatske smatra da širenje mržnje i netrpeljivosti nije krivično djelo, čime se šalje jasna poruka preostalim Srbima da se isele", istakao je Linta. 

Linta, koji je i predsjednik Odbora skupštine Srbije za Srbe u dijaspori, ponovo je apelovao na Predstavništvo EU u Hrvatskoj i ambasadore zemalja njenih članica da zatraže da predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković javno osude ovaj i mnoge druge primjere širenja mržnje, netrpeljivosti i pozivanja na nasilje prema Srbima u Hrvatskoj. 

"Takođe, krajnje je vrijeme da EU pošalje poruku vlastima u Hrvatskoj da nadležne državne institucije konačno počnu da pronalaze i kažnjavaju naredbodavce i počinioce ovog i mnogih drugih vandalskih činovima čiji je cilj protjerivanje preostalih Srba i otimanje njihove imovine", istakao je Linta. 

Vukovarski portal "Srbi.hr" objavio je da je juče na porodičnom imanju Bogoljuba Popovića u selu Čista Mala, u Ravnim Kotarima, pedesetak kilometara od Knina, velikim slovima osvanuo grafit sa porukom "Četnik, seli se", uz simbolično slovo "U", oznaku za nacistički ustaški pokret iz Drugog svjetskog rata.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина