Linta: Sramna hapšenja u Crnoj Gori

  • 31.01.2020. 17:52

Tragična je činjenica da režim Mila Đukanovića u Crnoj Gori nastavlja sa politikom brutalnog zastrašivanja ljudi koji učestvuju u masovnim litijama čiji je cilj povlačenje i izmjena neustavnog i antipravoslavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, navodi predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

Linta je osudio sramno hapšenje predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića, majke jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića i još 15 osoba, koje je izvršila crnogorska policija.

On je naveo da je riječ o još jednom u nizu dokaza da se u Crnoj Gori sistematski krše ljudska prava srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i svakog pojedinca ili grupe građana koji misle drugačije od vladajućeg režima.

Linta je u pisanoj izjavi ocijenio da je žalosno što Evropska unija i druge međunarodne organizacije nisu poslale jasnu poruku crnogorskom režimu da je neprihvatljivo da se u Evropi u 21. vijeku brutalno i otvoreno više od jedne decenije diskriminiše cijeli jedan narod i njegova crkva.

On ocjenjuje kao najbezočniju izmišljotinu izjavu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da uzrok protesta nije anticivilizacijski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već da je to tobože alibi za anticrnogorsku kampanju s ciljem nestanka Crne Gore.

Linta navodi da je potpuno bezumlje da najviši predstavnici režima nazivaju ludacima i antidržavnim elementima stotine hiljada građana svih nacionalnosti koji učestvuju u mirnim i nenasilnim protestima širom Crne Gore, a litije nazivaju političkim skupovima koji su upereni protiv države.

Prema njegovim riječima, očigledno je da režim ide na dodatno zaoštravanje političke situacije i izazivanje sukoba i haosa umjesto da prihvati dijalog da SPC.

"Cilj dijaloga jeste da SPC bude garantovana nepovredivost vlasništva nad svetinjama i ostalom crkvenom imovinom, a ne nikakvo rušenje Crne Gore i negiranje njene državnosti. U ovom trenutku je najvažnije da protesne šetnje i sve druge akcije i dalje budu iskučivo mirne i nenasilne, kao i da se istraje do ispunjenja ključnog zahtjeva ovih masovnih protesta", poručuje Linta.

Crnogorska Skupština usvojila je 27. decembra prošle godine Zakon o slobodi vjeroipovijesti koji za SPC u Crnoj Gori predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu, te se odnosi na više od 650 svetinja, uključujući manastir Ostrog.

Usvajanje ovog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Policija Crne Gore je prethodnih mjesec dana privela nekoliko osoba zbog objava na društvenim mrežama i tekstovima na portalima, navodeći da je riječ o širenju panike i uznemiravanju javnosti.

Iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da su jutros izvršeni pretresi na 17 lokacija, te da je privedeno 16 lica.

Pročitajte i:

Poznat identitet braće nastradale u stravičnoj nesreći kod Gradiške

Gradiška: Teška saobraćajka, vozač poginuo

Danas je veliki Sveti Atanasije: Molite Boga da zagrmi, a onda učinite ovo

Udes dva automobila i teretnog kamiona

Dječak preminuo od gripa

Biciklista pronađen na trotoaru, sat kasnije umro

Hit na društvenim mrežama - epizoda Štrumpfova uz "Oj, svijetla majska zoro"

"Nisu svi kinezi ima virus, nismo bili u Kini od prošle godine"

Patrijarh Pavle na samrti blagoslovio Đokovića: "To mu je bio dar od Boga"

Vic dana: Krađa u prodavnici

Sve o virusu koji je zabrinuo svijet pročitajete OVDJE.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок