Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu

Linta: Skandalozna obustava postupka za razbijanje ćiriličnih tabli

13:28, 02.11.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocjenjuje kao skandaloznu odluku hrvatskog pravosuđa da obustavi sudski postupak protiv hrvatskog veterana Marijana Živkovića, kome se sudilo za razbijanje ćiriličnih tabli septembra 2013. godine u Vukovaru.

"Posebno je skandalozna izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ocijenila da je u pitanju prava odluka hrvatskog pravosuđa", istakao je Linta u saopštenju.

U pitanju je, podsjeća on, jedan u nizu dokaza da za ustaške snage ne važe Ustav i zakoni i da u širenju mržnje i netrpljivosti prema Srbima i svemu srpskom imaju snažnu podršku hrvatske predsjednice i hrvatske Vlade.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su po ko zna koji put pogažene temeljne evropske vrijednosti i povrđeno da Hrvatska nije moderna demokratska država.

Linta ističe da ustaške snage na čelu sa Kitarovićevom, Andrejom Plenkovićem (premijerom Hrvatske), Ivanom Penavom (gradonačelnikom Vukovara) i drugima zastupaju tezu da je ćirilica nastavak velikosrpske politike, dokaz velikosrpske agresije i dio projekta velikosrpske srbizacije Vukovara.

Zbog toga, kaže on, ustaške snage u Hrvatskoj krše Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina prema kome Srbi imaju pravo na službenu upotrebu ćirilice i srpskog jezika u opštinama i gradovima gdje čine više od trećine ukupnog broja stanovnika.

Prema popisu iz 2011. godine Srbi čine više od 33 posto stanovnika u 21 opštini i dva grada (Vukovar i Vrbovsko).

Linta podsjeća da je jedan od ključnih preduslova da Hrvatska podnese zahtjev za članstvo u EU bio usvajanje novog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Današnji zakon je stupio na snagu decembra 2002. godine a Hrvatska je podnijela zahtjev za članstvo februara 2003. godine. Hrvatska u slučaju Srba skoro 17 godina sistematski krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina što samo potvrđuje ustaški karakter hrvatske države", naglasio je on.