Savez Srba iz regiona

Linta pozdravio jedinstvo Srpske zbog Dana Republike

  • 02.04.2019. 22:01

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je nesporna činjenica da je Ustavni sud BiH donio političku odluku o Danu Republike Srpske s ciljem revizije istorijskih činjenica i rušenja temelja Dejtonskog sporazuma, te pozdravio jedinstven stav najviših zvaničnika i lidera političkih partija u Srpskoj da Ustavni sud BiH treba da je poništi.

Linta je izrazio zadovoljstvo što su oni potpisali zajedničku izjavu da će Republika Srpska nastaviti da slavi 9. januar, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona. 

Linta je ocijenio da je ta odluka još jedan dokaz da je Ustavni sud BiH instrument onih snaga koje se ne mogu pomiriti s postojanjem Republike Srpske i koje su spremne da žrtvuju mir i stabilnost radi ostvarenja ratnih ciljeva. 

"Zbog toga je veoma pozitivno to što se političke partije u Republici Srpskoj potvrdile jedinstvo i saglasnost oko ključnih nacionalnih pitanja", zaključio je Linta. 

Ustavni sud BiH utvrdio je 29. marta da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.