Linta: Povratak izvornom Dejtonskom sporazumu preduslov trajnog mira u BiH

  • 16.11.2020. 20:39

Povratak izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu, što znači vraćanje otetih nadležnosti Republici Srpskoj uključujući vojsku, sud, tužilaštvo, indirektne poreze, jedan je od glavnih preduslova trajnog mira i stabilnosti u BiH, izjavio je danas predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On podsjetio da se ove godine navršava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat, a BiH definisana kao državna zajednica koja se sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ i tri konstitutivna naroda.

Linta je istakao da je Republika Srpska potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma pristala na kompromis i veliku žrtvu da bude dio državne zajednice, ali pod uslovom da bez njene saglasnosti i Ustavom propisane procedure nije moguće prenošenje nadležnosti na nivo BiH.

"Međutim, odmah nakon stupanja na snagu Dejtonskog sporazuma počelo je njegovo sistematsko kršenje s ciljem konstantnog slabljenja Republike Srpske i stvaranja unitarne i centralizovane BiH", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je podsjetio da su glavnu ulogu u kršenju Dejtonskog sporazuma imali visoki predstavnici koji su Republici Srpskoj neustavno, pritiscima, ucjenama, prijetnjama, smjenama, otimali nadležnosti i prenosili na nivo BiH.

Linta je podsjetio da je Republici Srpskoj oteto 80 nadležnosti u oblasti odbrane, bezbjednosti, pravosuđa, finansija i nametnuto šest novih ministarstva i predsjednik Savjeta ministara.

On je podsjetio i da je Dejtonskim sporazumom predviđeno da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH sa svega tri ministarstva.

"Dobro je poznato da Stranka demokratske akcije /SDA/ i druge bošnjačke političke stranke nikada nisu iskreno prihvatile Dejtonski sporazum i od završetka rata rade na njegovom poništavanju", navodi Linta.

Prema njegovim riječima, SDA je prošle godine čak usvojila Deklaraciju u kojoj poziva na potpuno ukidanje dejtonskog uređenja, odnosno zalaže se za ukidanje Republike Srpske i mehanizme zaštite konstitutivnih naroda i stvaranje unitarne republike BiH.

Linta ukazuje da je jedan od brojnih dokaza za to i činjenica da je 21. novembar kao datum kada je potpisan Dejtonski sporazum u Republici Srpskoj praznik, dok to u FBiH nije.