Linta: Plenković u Kninu ponovio niz bezočnih laži

20:33, 05.08.2020.
Thumbnail
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ponovio je "niz bezočnih laži" u svom govoru tokom proslave zločinačke akcije "Oluja" u Kninu, među kojima i da je ova hrvatska operacija bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički neophodna u ratu koji je bio odbrambenog karaktera, ističe predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

"Govor Andreja Plenkovića jedan je u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom zločinačkom i ustaškom prošlošću i da se ništa neće promijeniti u odnosu prema preostalim Srbima u Hrvatskoj, a kamoli prema protjeranim Srbima", navodi Linta u pisanoj izjavi.

On ocjenjuje da će Hrvatska "sramno, skandalozno i nerazumno učešće Borisa Miloševića na proslavi u Kninu", da koristi kao argument u svijetu da je politički predstavnik Srba priznao da je protjerivanje njegovog naroda bilo opravdano i legitimno.

Linta ističe da je potrebno da Srbija pokrene aktivnu borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o dešavanjima devedesetih godina 20. vijeka na prostoru bivše Jugoslavije.

On ukazuje da brojne činjenice pokazuju da je glavni krivac za rat u Hrvatskoj proustaški režim Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez Srba na ustaškim načelima.

"Tuđmanov režim je izvršio agresiju na srpski narod u Hrvatskoj koji je bio prinuđen da vodi odbrambeni rat", navodi Linta, komentarišući tvrdnje iz Plenkovićevog govora.

Linta ističe da takozvani domovinski rat nije nikakav odbrambeni i oslobodilački već osvajački i zločinački rat s ciljem ubijanja i protjerivanja Srba sa svojih vjekovnih područja i otimanja, pljačkanja i uništavanja srpske imovine.

Prema njegovim riječima, zločinačka akcija "Oluja" nije ni legalna ni legitimna jer je Hrvatska napala zaštićenu zonu UN s ciljem etničkog čišćenja srpskog naroda "ognjem i mačem".

"Hrvatska je od završetka rata donijela niz zakonskih i podzakonskih propisa samo da bi spriječila masovan povratak protjeranih Srba u svoje krajeve u čemu je u uspjela u najvećoj mjeri", podsjeća Linta.

On ističe da je učešće malog broja Srba u hrvatskim vojnim i paravojnim formacijama bruka i sramota za njihove časne pretke i za čitav srpski narod.

Prema njegovim riječima, Plenković je danas u govoru u Kninu rekao da je "Oluja" bila "pravno legitimna, vojno neizbježna i politički neophodna u ratu koji je nametnuo velikosrpski režim Slobodana Miloševića".