Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Planska likvidacija Srba za cilj imala etnički čistu Hrvatsku

  • Извор: СРНА
  • 18.10.2021. 10:29

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je planska likvidacija najmanje 124 Srba u Gospiću u ljeto i jesen 1991. godine važan dokaz da je cilj proustaškog režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba.

Linta je podsjetio da je skoro polovina ubijenih Srba odvedena iz svojih kuća i stanova, te usmrćena 17. i 18. oktobra 1991. godine.

- Pronađeni su i sahranjeni posmrtni ostaci svega 50 žrtava, dok se za ostalima još traga - rekao je Linta.

On je ukazao da su za planska ubistva gospićkih Srba na ponižavajuće zatvorske kazne osuđeni, tadašnji sekretar Operativog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina, komandant 118. Brigade Mirko Norac na 12 godina i Stjepan Grandić na 10 godina zatvora, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta napominje da je za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne Norac vodio normalan život, pa čak i organizovao razne proslave kojim su prisustvovali visoki državni funkcioneri.

- Osuđeni ratni zločinac i hladnokrvni ubica Mirko Norac je za gospićke i ličke Hrvate i većinu hrvatskog naroda heroj Domovinskog rata koji je po svom karakteru bio osvajački i agresivni rat - neveo je Linta.

On je naglasio da je za ubistva gospićkih Srba trebalo da bude osuđeno na desetine pripadnika hrvatskih paravojnih i policijskih snaga, ali da se to nije desilo jer se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću.

Linta je itiče da, nažalost, ni Tužilaštvo za ratne zločine Srbije još nije pokrenulo istragu i podiglo optužnice za masovni ratni zločin protiv Srba u Gospiću.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)