Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: "Kolona sjećanja" u Vukovaru predstavlja veličanje ustaštva

  • Извор: СРНА
  • 18.11.2021. 20:20

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da današnja "Kolona sjećanja" u Vukovaru u suštini predstavlja veličanje ustaštva, a ne istinsko sjećanje na žrtve.

Linta je u saopštenju za javnost istakao da se u "Koloni sjećanja" godinama nose crne zastave sa natpisom "Za dom spremni", barjaci sa ustaškim grbom sa prvim poljem bijele boje, kao i oni na kojima pored ustaškog pozdrava piše i Jasenovac.

"U toj koloni šetaju ljudi u crnim uniformama i sličnom ustaškom ikonografijom. Potpuno je jasno da su idoli velike većine učesnika u `Koloni sjećanja` poglavnik Ante Pavelić, komandant po zlu čuvene `Crne legije` Jure Francetić, komandant fabrike smrti Jasenovac Maks Luburić i njihovi nasljednici iz devedesetih Franjo Tuđman, Ante Gotovina i drugi ratni zločnici", naveo je Linta.

On je naglasio da hrvatski državni vrh, na čelu sa predsjednikom Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem, ni ove godine nije osudio promociju ustaškog režima, koji je počinio genocid nad srpskim narodom u zloglasnoj NDH.

"Da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom prošlošću dokazuje `Kolona sjećanja`. Tragična je činjenica da je ovoj manifestaciji ustaštva i ove godine učestvovao potpredsjednik Vlade Hrvatske iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević", ocijenio je Linta.

On je istakao da je tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru, samo prije početka ratnih sukoba, ubijeno ili nestalo više od 120 Srba.

"Hrvatska umanjuje i negira srpske žrtve da se ne bi demaskirala najbezočnija izmišljotina da su rat u Vukovaru tobože započeli Srbi i JNA. Hrvatska zato odbija svaku pomisao da podigne spomenik ubijenim srpskim civilima u Vukovaru i da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću", tvrdi Linta.

On je podsjetio da su na današnji dan prije 30 godina jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije oslobodile Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija i spasile preostale srpske civile, kojima je prijetila fizička likvidacija. 


Тагови:
  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм