Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Linta: Kitarovićeva ponovo krši Ustav

15:05, 20.10.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je kao antievropsku izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da u Vukovaru nisu sazreli uslovi za ćirilicu i poštovanje prava Srba sve dok se ne riješe "velike stvari".

On je naglasio da je Kitarovićeva iznijela bezočnu laž da se u Vukovaru krše prava većinskog hrvatskog naroda i da je, tobože, prvo potrebno da se procesuiraju ratni zločini protiv Hrvata u Vukovaru, a da se tek onda poštuju nacionalna i ljudska prava vukovarskih Srba.

"Navedenom izjavom Kolinda Grabar Kitarović je po ko zna koji put potvrdila da krši Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, kao i evropske vrijednosti, posebno, ljudska prava i vladavinu prava", rekao je Linta, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je ukazao da Kitarovićeva besramno ćuti na činjenicu da su u Vukovaru u proljeće 1991. godine hrvatske paravojne formacije počele da sprovode teror nad srpskim narodom i uništavaju srpsku imovinu i naveo da je važno naglasiti da su sve civilne žrtve u Vukovaru bile upravo posljedica navedne ustaške agresije.

"Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje djeluje u Hrvatskoj, tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo više od 120 Srba, a za ove zločine niko nije optužen, a kamoli osuđen", naveo je Linta.

On je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da konačno počne da procesuira brojne zločine nad Srbima u Vukovaru.

"Bez kažnjavanja hrvatskih zločinaca i odbacivanja lažne teze o takozvanoj velikosrpskoj agresiji nije moguće govoriti o smirivanju tenzija i pomirenju Srba i Hrvata u Vukovaru i Hrvatskoj", zaključio je Linta.